Forum Hud & hår


Extrem klåda på armarna

Efter varje sommar de senaste 8 åren får jag extrem klåda på båda armarna..gör mig galen! De första åren stod hudläkarna helt svarslösa, i år har jag fått veta att jag "inte är ensam" - tack det hjälper..NOT! - men nån hjälp mot klådan har dom inte. Har nu kliat i över 2 månader VARJE natt, så att sova är inte att tala om. Allt kliande ger mig dessutom "grisskinn" om ni förstår?Huden blir tjockare och grövre för varje natt.Har inga exsem eller rodnad eller att det "syns nåt"..det bara kliar,sticker,hettar och är såååå outhärdligt!!!Nån annan som känner igen det och som fått hjälp och lindring? Har "googlat" och kommit fram till att det förmodligen är "Brachioradial pruritis"...vanligt på sydligare breddgrader med mycket sol...men hittar ingen "bot"......hjäääääälp säger jag bara!!!

Hej! fy vad jobbigt! Har också lidit/lider mycket av klåda, men pga eksem. Det är outhärdligt! Kan du inte äta nån klådstillande tablett (tavegyl) till natten så du får sova i alla fall?


anom 2009-01-09 Hej Jag förstår precis hur du har det, upplever själv samma sak varje vinter efter att ha solat i Spanien i några månader. Vad jag tycker hjälper ganska bra är att ta någon typ av värktabletter, Alvedon el. liknande det brukar lugan ner klådan lite grann., men annars har inte jag heller jittat något bra botemedel.


Hej Jag har samma problem och jag fick veta att det är ca 4-6 personer i sverige som drabbas av detta varje sensommar, fick också veta att det lanar ut efter ca 4-6 månader och det finns inga salvor som hjälper eftersom det är en infektion i nervtrådarna i underhuden som blivit drabbade, men jag fick tabletter som jag kan ta till natten som dämpar klådan så att man kan få sova iallafall, och kan tas på dagen också, men dom är väldigt starka för man får EJ inta alkohol varken dagar före eller efter man ätit dessa tabletter. Dom heter Dexofen 50mg, dom hjälper faktiskt, jag har haft kontakt med en hud specialist om detta via remiss från vårdcentralen. Lycka till nu.


ja fick tavegyl 1 mg tabletter av min läkare som hjälper skit bra


Hej Kattis 500! Vet hur det känns! Du kunde varit jag. Jag brukar ta en-två Kestine! Hjälper!!


Jag har samma klåda på armarna som började för ca 9 år sedan. Var på hudmottagning och fick cortisonsalvor men det hjälpte inte. Beskedet jag fick från läkaren var att kvinnor i min ålder (55+) kunde drabbas av sån här oförklarlig klåda. Fick spola armarna flera gånger dagligen med kallt vatten, det var det enda som hjälpte för stunden. Fick efter några år tipset från en annan läkare att prova receptfri allergimedicin typ Ceterizin alt Kestine och det har hittills hjälpt mig. Har tagit en tablett om dagen under flera år men har nu slutat. Det värsta är att börjar det klia så kliar det på hela kroppen till slut. Värst har varit på kvällarna men på nätterna har det varit lungt. För tillfället äter jag ingen medicin men känner av klådan i bland, försöker att låta bli att klia när klådan bara triggas igång ännu mer. Tutan


NRA 2009-06-29 Hej, jag har under ca tio år haft precis som Er denna extrema klådan under 4-6 månader varje höst, utom i år som det började redan före midsommar. Hudläkarna känner till vad det är men har inte något namn på den och inte heller någon hjälp att ge. Doktorn säger att jag inte ska vara i solen för det verkar som det förvärrar det hela. Har prövat alla salvor som finns. Har under haft blöta handdukar i frysen som jag lindat in armarna i när jag ska sova och jag har en höst använt en hel flaska vodka och baddat armarna med, som hjälpt korta stunder. Nu har jag en medicin som heter Atarax att ta 1-2 tabletter till natten, det lugnar lite. Sedan 3 år så har även min son i 40 års-åldern fått samma besvär.


Själv har jag klåda av en helt annan orsak (blodsjukdom), men vill gärna vidarebefordra ett tips jag läst om. En del sorters klåda, som inte beror på torr hud eller annan ytlig förändring, utan kommer "inifrån" kan tydligen lindras av acetylsalicylsyra i svag dos. Värt att pröva — åtminstone om man inte, som jag, har någon blodsjukdom.


hej Jag har också problem med klåda på armarna. Allergitabletter hjälper något, men det som hjälpt mig bäst är när jag smörjer in armarna med olivolja!


Hej! Vet inte om jag ska säga "skönt att höra att jag inte är ensam" när jag läser alla svar - tack för dom!! Det betyder ju tyvärr att vi är flera som "plågas"!! Jag har provat ALLA era tips under åren och inget lindrar eller hjälper. Vad jag fått förklarat - och som jag köper - är att det är en skada i nerverna i huden, oftast av att man någon gång i ungdomen bränt sig, och att det förvärras/återkommer när man utsatt sig för solen...alltså på höstkanten! Väldigt vanligt på sydliga breddgrader läste jag, Australien,Nya Zeeland osv (mycket sol!!)I år var jag 2mån i Grekland o tänkte testa om hög SPF hade nån verkan - hade hela tiden minst 30SPF på armarna, och visst det har nog hjälpt lite...klådan "startade" senare i år,kommer dagligen men håller inte i sig varje gång lika länge. Har märkt som nån tror jag skrev, klådan känns mest "efter" sommaren...när man klär på sig o inte utsätter sig för sol längre. http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=233 Har provat ALLT som sagt..inget tar bort klådan eller lindrar märkbart, försöker att aldrig starta kliandet bara ....en plåga... =)


Hej, ja solklåda känner man tyvärr igen.rest mycket och speciellt när man kommit hem från utlandet på vintern har det varit helt fruktansvärt .Har som du . och flera på forumet, provat det mesta tills jag slutliga hittade en Derma optima från det lilla företaget biwelen. Produkten är ingen kräm utan en slags lösning som går att badda på. Får klådan att lägga sig direkt och när jag på tips från deras kund service provade att kombinera med deras e vitaminsalva var jag i storsett symtomfri efter en vecka.Kanske värt att prova? Ha det bra, Mvh Nicke i Göteborg


Jag råkade googla på "kil på armar" och hittade denna sida - blev därför medlem :) Ja ghar kliat sönder mej på armarna i 2 veckors tid. Jag trodde jag fått hudcancer eller nåt - jag är ju en stor soldyrkare. Men det kliar bara på armarna och det bränns och sticker! Jag har Atarax hemma som sömnmedicin, tänkte prova det ikväll och se om det hjälper. Skönt att det finns fler som har det så här.


Jag har diagnostiserad Braccioradial pruritus, som denna åkomma kallas, även om namnet inte helt är en rätt benämning, det betyder nämnligen ordagrant (tror jag): klåda på båda armarna! Det kallas även allmänt för solklåda, även om detta heller inte är helt korrekt, det finns ju faktiskt andra sorters solklåda! Min klåda började i 10-årsåldern och under många år var det bara benen (!) som var utsatta. Klådan uppkommer ca 3-5 veckor efter jag varit utsatt för sol dvs vanligtvis i slutet på sommaren. Detta sitter sedan i ca 2-3 månader, sen klingar det av. Under senare år har även armarna varit drabbade, tyvärr är det ofta så att klådan förvärras med åren, om man inte lägger av med allt vad solande heter! Det är ingen vanlig klåda, utan det är precis som några andra här nämner, en krypande, stickande, brännande klåda som är högst obehaglig! Det sägs att nervändarna är skadade, ibland av för mkt sol, men jag har även läst att det kan vara ärftligt då det ibland uppträder familjebundet. Klådan förvärras av värme, fukt och friktion - åtminstone när det gäller mig, så efter en dusch är det som värst! Att klia förvärrar bara! Det finns faktiskt hjälp att få, ingen bot, men åtminstone lindring: Capsinacreme, som annars används vid t ex bältros är faktiskt att rekommendera och också det som officiellt används världen över! Precis som det också nämnts här, är detta en åkomma som är betydligt vanligare på södra halvklotet! Det räcker att bara smörja på lite grann av Capsinacremen, inga mängder, cremen bränns en del, speciellt i början när man använder den (känns lite som liniment). Den är f ö receptbelagd! Hoppas mina rader kan hjälpa någon!


Hej! först och främst... skönt att inte vara ensam, trotts att jag inte unnar NÅGON detta så är det ändå skönt.. att ha ngn att dela detta med! Har haft detta problem från och till ett par tre år nu... och gick ut och googlade på det ikväll.. Har inte riktigt vågat göra det tidigare med rädsla för att man skulle upptäcka att man var dödssjuk O/ Att det var något inre organ som försökte säga mig nått liksom.. Ja ni förstår hypokondrikern har talat O) Jag har nu läst igenom forumet och fått en del bra tipps... och ska väl dela med mig av mitt enda knep jag kommit på.. Jag tvättar armarna med tvål sedan smörjer jag in dem med Tigerbalsam!! Jag liksom HÄMNAS KLÅDAN.. det svider och blir hett... men jag lovar "GÖTT HETT" Klådan är väck! detta verkar snabbt och om man tycker det är obehagligt kan man bara tvätta bort det! Jag noterade oxå bland inläggen att många valt att använda allergimediciner!! Jag är allergisk mot pollen, stenfrukter, Rödvin, (innehåller histaminer). Ja säkert fler saker oxå.... det jag tänker på är om detta kan ha samband.. Är alla här som har dessa besvär allergiska mot något?? Mvh Varmaren.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons