Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaliumpermanganatbad


Uppdaterad den: 2019-09-09

Annons

Hur används kaliumpermanganat?

Kaliumpermanganat är ett ämne som kan tillsättas i badvattnet för att uppnå en desinficerande effekt vid inflammerat, vätskande eksem. En kaliumpermanganatlösning på 3 % blandas i ljummet vatten tills färgen blir som tunn röd saft. Detta motsvarar cirka 1–1,5 ml per liter vatten, eller 2–3 dl till ett fyllt badkar.

Om det finns behov av en starkare antibakteriell effekt kan du öka mängden kaliumpermanganat i vattnet två till tre gånger, så att blandningen blir djupt burgunderfärgad (som rödvin). Tillsätt då minst 3 ml per liter vatten och 1 liter treprocentig kaliumpermanganatlösning till ett badkar på 300 liter.

Kaliumpermanganat kan också användas som omslagsbehandling i samma koncentration som rekommenderas till bad. Fukta då en bit tyg i den spädda lösningen, lägg det över eksemet och täck över det för att hindra spill.

Kaliumpermanganat är inte giftigt, men verkar starkt uttorkande på huden. Därför är det viktigt att du smörjer in dig ordentligt med fuktighetskräm efter badet.

Annons
Annons

Missfärgning av hud, badkar och textilier

Hud, naglar och baljor blir missfärgade efter behandlingen. Det går att till viss grad hindra att naglarna blir missfärgade genom att täcka dem med nagellack eller ett tjockt lager vaselin. Badkar kan rengöras med moderna rengöringsmedel för kök och badrum.

Textilier och kläder kan bli permanent missfärgade. Använd därför inga kläder du är rädd om direkt efter ett kaliumpermanganatbad.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.