Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Eczema herpeticum

Vid eczema herpeticum är det viktigt att snabbt påbörja behandling med antiviralt läkemedel.


Uppdaterad den: 2024-03-18

Annons

Vad är eczema herpeticum?

Eczema herpeticum är en infektion med herpesvirus (HSV) hos en person, i regel ett barn, med atopiskt eksem. 

Det är ett ganska ovanligt tillstånd. 

Annons
Annons

Symtom

Utslaget är i regel lokaliserat till ansikte, hals eller bål. Hudförändringarna är vanligtvis lindriga eller måttliga, men i uttalade fall är hudförändringarna betydande.

Utslaget börjar som kupolformade små blåsor (vesikler, påminner om vattkoppor) som försvinner och övergår till utstansade sår, fjällande hud och röda flagor.

Svårighetsgraden varierar och symtom förutom hudutslaget är ofta feber och trötthet.

Orsak

Orsaken till eczema herpeticum är infektion med herpes simplex-virus (HSV). Exakt hur infektionen utvecklas vet man inte, men man tror att viruset kommer in i huden när hudbarriären är skadad som följd av eksem.

Eksemets allvarlighetsgrad verkar inte ha någon betydelse för eczema herpeticum-infektionens allvarlighetsgrad. Ett allvarligt fall av atopiskt eksem medför inte nödvändigtvis ett allvarligt fall av eczema herpeticum.

Annons
Annons

Diagnos

Ibland ställs diagnosen enbart på utslagets typiska utseende. Ofta tas även prover från utslaget, både för att undersöka förekomst av herpesvirus och förekomst av bakterier.

Eczema herpeticum kan bli infekterat med hudbakterier och liknar då svinkoppor (impetigo).

Behandling

Tillståndet kräver snabb behandling för att förhindra utveckling av en kraftig infektion. Den huvudsakliga behandlingen är intag av virushämmande läkemedel, antingen direkt i blodet vid allvarlig infektion eller som tabletter i lindrigare fall. Kuren ges i regel under 5–10 dagar.

Antibiotika behövs ofta för att behandla tilläggsinfektioner.

Prognos

I de allra flesta fall går infektionen ganska snabbt tillbaka med rätt behandling. Infektionen är dock allvarlig och kan i värsta fall vara livshotande om den inte behandlas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.