Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blöjdermatit (Röd barnstjärt)

Blöjdermatit är ett samlingsnamn för en rad tillstånd som ger rodnad, irritation och eksembildning i ”blöjregionen” hos spädbarn.


Uppdaterad den: 2012-03-13

Annons

Varför blir barnet rött och irriterat i stjärten?

De flesta barn kommer under blöjperioden att få blöjdermatit i större eller mindre grad. Huden i blöjregionen är varmare och fuktigare än på andra ställen på kroppen. När man ytterligare ”packar in” en bebis i värme, med tillslutande blöjor som samlar avföring och urin i nära kontakt med huden, så kommer det förr eller senare att uppstå besvär med röd stjärt.

Ju längre en bebis har en våt blöja på kroppen, desto större är risken för blöjdermatit. Problemet är störst då barnet har diarre. Andra hudåkommor, såsom mjölkskorv, barneksem och mjälleksem, kan förvärra eller likna blöjdermatit. Vissa krämer och vissa puder kan irritera bebisens hud och ge blöjdermatit.

Vad är blöjdermatit?

Huden under blöjan blir röd och irriterad och det kan gå hål på huden.

Bebisen är irritabel och sover möjligen dåligt om natten. Vid svårare tillfällen utvecklas varfyllda blåsor i huden.

Vilka barn löper särskild risk?

  • Barn som inte får blöjbyte tillräckligt ofta, och som inte tvättas och torkas ordentligt i samband med blöjskifte.
  • Barn med diarré.
  • Barn med torr hud eller med barneksem.

Goda råd vid röd eller irriterad rumpa

  • Byt blöjor ofta och regelbundet.
  • Byt blöja omedelbart efter att det har kommit avföring..
  • Tvätta barnet försiktigt med bomull, genomfuktad med vatten, i riktning framifrån-bakåt och badda torrt med en fuktig handduk. Alternativt kan man använda färdiga tvättlappar.
  • Huden kan tvättas med mild tvål, gärna en produkt med högt oljeinnehåll, och sköljas grundligt. Efter tvättning kan barnet, i den utsträckning det är möjligt, vara utan blöja och lufttorka.
  • Fastsittande avföring kan tas bort med en bomullstuss som är fuktad med vanlig matolja.
  • Blöjregionen smörjs in med ett tjockt lager av en riktigt fet salva eller zinksalva.
  • Om inte blöjdermatiten blir väsentligt bättre och det röda lägger sig inom loppet av några dagar eller om barnet är mycket irritabelt och eventuellt har flagnande hud och blåsor på huden, så kontakta din läkare.

Hur ställer läkaren diagnosen blöjdermatit?

Diagnosen ställs genom att se på barnets hud. Om det finns risk för att blöjdermatiten kan vara infekterad av jästsvamp eller av bakterier, kommer läkaren som regel att ta svampskrap och/eller en odling från regionen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Möjlig försämring

Det kan gå hål på barnets hud. Huden faller av i flagor och bebisen utvecklar sår och varfyllda blåsor. Blöjdermatiten sprider sig utanför blöjregionen.

Utsikt för framtiden

Genom att följa ovanstående goda råd, kommer man i stor utsträckning att kunna undgå att barnet får röd stjärt. Skulle skadan redan vara skedd, kommer de ovanstående råden att kunna få tillståndet att återgå till det normala inom loppet av ett par dagar. Om det inte återgår till det normala, skall du kontakta läkare.

Hur behandlas barn med röd stjärt?

Svårare tillstånd av blöjdermatit kan behandlas med kräm med ett lågt innehåll av kortison. En eventuellt tillstötande svamp- eller bakterieinfektion skall också behandlas.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons