Atopiskt eksem, yrkesval


Uppdaterad den: 2018-03-14
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Att tänka på vid atopiskt eksem

Atopiskt eksem är ett tillstånd med torr, kliande och inflammerad hud.De första symtomen på atopiskt eksem uppstår som regel i småbarnsåldern och många växer ifrån besvären. Vissa får dock långvarigt eksem och förekomsten av eksem i vuxen ålder har uppskattats till 2 till 10 % av befolkningen.

 

Yrkesval

Vuxna med atopiskt eksem löper större risk att få så kallat kontakteksem. Kontakteksem är en inflammation i huden, som utlöses av irriterande ämnen eller av allergi. Hos 85 % av de som har kontakteksem har eksem på händerna (handeksem).

Annons
Annons

Kontakteksem förekommer mycket oftare i vissa yrken än andra. Personer som får handeksem och reagerar mot ämnen i sitt yrke kan ofta få så stora besvär att de måste byta till ett annat jobb. I och med att personer med atopiskt eksem är särskilt utsatta rekommenderas de att undvika dessa riskyrken framför allt om de har haft stora besvär med eksem.

Delta i webbinarium på psoriasisdagen: Vad innebär de nationella riktlinjerna för dig som patient?

Utsatta yrken

Kontakteksem och handeksem är särskilt vanligt i arbeten där man utsätts för mycket fukt, starka kemikalier, torr och kall luft eller användning av täta handskar. Det är den totala exponeringen som till slut leder till handeksem.

Särskilt yrken inom vård- eller städsektorn är utsatta. Andra utsatta yrken är frisör, bagare, kock och konditor. Mekaniker, maskinarbetare, målare, trädgårdsmästare och de som jobbar inom byggsektorn, fiskeindustrin och textilindustrin kan också ha ökad risk att få kontakteksem.

Annons
Annons

Förebyggande åtgärder

Om du har eller har haft atopiskt eksem och jobbar i ett av de yrken som nämnts här bör du se till att följa de allmänna råden för att förebygga handeksem. Det är mycket viktigt att hålla huden mjuk och att undvika uttorkning. Fuktighetskräm bör alltid finnas tillgänglig och användas regelbundet.

Undvik att tvätta händerna överdrivet ofta, använd ljummet vatten och mild rengöringskräm eller tvål. Försök undvika att komma i direkt kontakt med koncentrerade tvättmedel, hårschampo, hårfärg, putsmedel, lösningsmedel som terpentin etc. Använd vinylhandskar när du är i kontakt med irriterande ämnen eller när du hanterar livsmedel.

Läkarkontakt

Om du får eksem som kan ha samband med ditt arbete bör du uppsöka läkare. Det blir ofta aktuellt med remiss till hudläkare för vidare utredning och allergitester. Behandlingen kan utgöras av kortisonkrämer och ljusbehandling. De allmänna råden för handeksem bör följas noga. Vid svåra besvär måste du vara beredd på att behöva byta arbetsuppgifter/yrke.


Annons
Annons
Annons