Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Koppling mellan eksem och IBD

Nu har forskare identifierat tio tidigare okända genvarianter som tros orsaka eksem. Dessutom har man funnit belägg för att det finns kopplingar mellan eksem och andra sjukdomar, däribland inflammatoriska tarmsjukdomar.

Publicerad den: 2015-10-26
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Eksem är vanligt förekommande och drabbar ungefär ett av fem barn och en av tolv vuxna. Det har länge funnits misstankar om att flera olika gener ligger bakom klådan och den torra huden.

Nu har flera svenska forskare deltagit i en stor genetisk studie om eksem som inkluderar data från fler än 377 000 deltagare i 40 olika forskningsstudier över hela världen. Bo Jacobsson är professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och en av dem som ingick i den internationella forskargruppen.

– Vi fann tio nya genvariationer, vilket gör att vi nu känner till totalt 31 varianter som är relaterade till eksem, säger han i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Belägg för koppling till IBD

Gemensamt för de genetiska variationerna är att samtliga reglerar immunförsvaret. Forskarna kunde också finna belägg för genetisk överlappning mellan eksem och andra sjukdomar, exempelvis inflammatorisk tarmsjukdom (IBD).

– Även om de genetiska variationerna som identifierats i denna studie endast utgör en liten del av risken för att utveckla eksem så kan upptäckten ge viktiga insikter i sjukdomsmekanismer, om vi studerar dessa sjukdomar tillsammans. Det skulle kunna leda till att vi kan identifiera nya behandlingar i framtiden, säger Bo Jacobsson.

Resultaten publicerades nyligen i tidskriften Nature Genetics.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons