Fråga Doktorn

Fråga   Hud & hår

Fråga: Hur behandlar jag Atopiskt eksem?

Hej!

Jag har haft atopiskt eksem nästan hela mitt 30-åriga liv och även pollen och annan allergi. Har genomgått kortison, protopic och ljusbehandling. Jag har de senaste åren haft problem med eksem i ansikte och bröstvårta och behandlat med protopic nu senast. Efter 6 veckors behandling förbättrades det men jag har fått väldigt sträv, hård och kliande hud. Eftersom att jag är känslig mot det mesta använder jag canoderm som mjukgörande även i ansiktet men har nu fått finnar där jag haft eksem blandat med den sträva hårda och kliande huden. Jag vet inte om detta är en biverking av protopicbehandlingen eller bara en del av mitt eksem. Efter att jag slutade med protopic den här rundan blossade mina eksem upp igen efter tre veckor trots att jag behandlat med protopic 1-2 i veckan efter en 6 veckorsbehandling. Jag har nyligen gjort epikutantest och visade ingen reaktion på annat än nickel så det känns märkligt att jag får eksem så fort jag provar en vanlig ansiktskräm eller smink. Det jag undrar är om det finns något mjukgörande som inte är canoderm eller så pass fet att jag får irriterad hy och finnar.

Tidigare använde jag lactasyd som rengörande i ansiktet men blev tillsagd av en läkare att jag absolut inte skulle göra det. Hur ska jag tvätta ansiktet när jag känner mig smutisig? Jag varken vågar eller vill lägga mer pengar på hudvård och har ingne aning om vad jag kan använda i denna djungel av hudvård. Man kan ju tycka att det borde finnas produkter som riktar sig till oss med atopiskt eksem och de produkter som finns är har inga specifika användingsområden. Man får ju konstant veta att man ej ska använda krämer och salvor som inte är til för ansiktet i ansiktet. Men de som lider av kontaktallergi och atopiskt eksem har inte direkt något val? 

Finns det några produkter som ni läkare kan rekommendera? 

Svar:

Hej!

Canodermkräm är den vanligaste krämen vid atopiskt eksem, bl.a. för att det är gjort mycket forskning på den krämen. Dock passar den inte alla på alla kroppsytor. Som alternativ får man nog prova sig fram bland apotekssortimentet; Fenuril, Decubal och Protopic är några som är värda att rekommendera, men det finns andra vettiga. 

Beträffande tvålar brukar jag, förutom sparsamhet med tvätt, rekommendera billigare apotekstvålar (sparsam doktor...) - jag förstår inte vad det skulle vara för fel på Lactacyd?

Protopic är idag att betrakta som en ofarlig kräm - bipacksedeln är både urmodig, gammaldags och direkt felaktig - och jag tror mer att det Du känner i huden är ett tecken på underbehandling, d.v.s. eksemet, än en effekt till Protopic. Dels skulle an kunna tänka sig en tätare Protopicinsmörjning som underhåll - 2 gånger/vecka är att betrakta som ett minimum - dels kanske prova någon alternativ långtidsbehandling mot eksemet. Jag kan tycka att vid 30 års ålder borde Ditt eksem ha gått in i en lugnare fas, trots att jag vet att så inte alltid är fallet. Dock kanske man ändå borde överväga en långtidsbehandling med UV-ljus, Sandimmun eller annan medicinering. Grundtanken är att Du behöver vara i stort sett klådfri i ett halvår innan Din hud blir "normal" igen.

 


Läs mer om Atopisk eksem »

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Är ingen behandling av psoriasis eller behandling bättre vad gäller risk för svår covid-19?

2020-06-8 | 08:15

av Enikö Sonkoly

Methotrexat mot psoriasis - symtom på covid-19

2020-06-9 | 11:22

av Enikö Sonkoly

Större risk för komplikationer av covid-19 vid psoriasis och psoriasisartrit?

2020-06-8 | 08:12

av Enikö Sonkoly

När kan jag börja med sprutor för psoriasis igen efter misstänkt covid-19?

2020-06-8 | 08:17

av Enikö Sonkoly

Har inte fått tillbaka svåra psoriasissymptom efter behandlingsstopp - behöver jag inte sprutorna längre?

2020-06-8 | 08:26

av Enikö Sonkoly

Forskning covid-19/coronavirus och psoriasis

2020-06-8 | 08:28

av Enikö Sonkoly

Psoriasis, smärta och trötthet

2020-06-8 | 21:20

av Enikö Sonkoly

Kan jag byta biologisk medicin nu under coronapandemin?

2020-06-8 | 08:38

av Enikö Sonkoly

Sällan infektioner pga överaktivt immunförsvar vid psoriasis?

2020-06-8 | 08:35

av Enikö Sonkoly

Mer utsatt för COVID-19 när jag tar Humira?

2020-06-8 | 21:40

av Enikö Sonkoly

Hur orolig ska jag vara för Corona?

2020-06-7 | 21:19

av Enikö Sonkoly

Otezla för psoriasis - riskgrupp för covid-19?

2020-06-8 | 08:10

av Enikö Sonkoly

Är avokado bra att äta vid psoriasis?

2020-03-31 | 11:07

av Enikö Sonkoly

Varför är salta bad bra vid psoriasis?

2020-03-31 | 08:06

av Enikö Sonkoly

Psoriasis i hårbotten

2020-03-31 | 09:06

av Enikö Sonkoly