Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var tionde fästing bär på ny smitta

Förra året och året dessförinnan fick rekordmånga tbe efter fästingbett. Samtidigt har nu en svensk forskargrupp slagit fast att var tionde fästing bär på en nyupptäckt bakterie som kan orsaka allvarliga infektioner, rickettsia helvetica.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-07

Annons

Fästingsäsongen är snart över oss men det är inte bara borrelia och tbe som sprids via fästingar. En hittills mindre känd fästingsmitta visar sig kunna leda till infektioner orsakade av den fästingöverförda bakterien rickettsia helvetica.

Var tionde fästing i Sverige är bärare av den här bakterien slår nu en forskargrupp i Uppsala fast i en ny avhandling. Den kan ligga bakom allvarliga infektionstillstånd och leda till symtom som hjärhinneinflammation, hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hjärtmuskelinflammation.

I Sverige är rickettsia helvetica enligt Uppsalaforskarna den enda fästingöverförda rickettsiabakterien som har hittats allmänt i naturen.

Annons
Annons

Där det finns fästingar i Sverige finns också smittan i var tionde fästing, konstaterar forskarna.

– Om man har symtom efter fästingbett, och det vid prov visar sig att man inte har borrelia fast man misstänkte det, så bör man testa sig för rickettsia helvetica. Det måste man oftare än i dag ta i beaktande vid sjukdomsutredningar efter fästingbett, säger Karin Elfving, molekylärbiolog och forskare vid Uppsala universitet, som i förra veckan disputerade på en doktorsavhandling om rickettsiainfektionen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.