Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Bett & stick

Undvik glasshuvudvärk i sommar – så här gör du

Känslan av att hjärnan fryser till is när du smaskar i dig en glass är inte ovanligt. Det beror på att vissa delar av kroppen är dåliga på att placera smärta på rätt plats. För att undvika obehaget finns bara en lösning: ät långsamt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-07-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Glasshuvudvärken, kan vara ett aber för den som gillar att smaska i sig en glass eller kasta i sig isiga drinkar. Men varför uppstår känslan av hjärnsmärtor när man äter något iskallt. Jesper Peterson, verksamhetschef för neurologin på Skånes universitetssjukhus säger att känslan av hjärnsmärtor beror på att smärtcentrat som kontrollerar svalg och panna ligger nära varandra i hjärnstammen.

– Kroppen kan inte alltid placera smärta rätt, det är samma sak när man har hjärtbesvär och får ont i armen. Bevisligen är det inte så många som kör upp glassen i näsan, men kyla i sig kan uppfattas av hjärnan som smärta. Sen gör hjärnstammen en feltolkning och tror att smärtan kommer från pannan istället för svalget, säger han.

Så undviks smärtan

För att undvika problematiken med glasshuvudvärk har han dock bara ett råd:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Om man vill undvika smärta ska man inte äta stora mängder kall mat på väldigt kort tid.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons