Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

TBE sätter spår på barns tillstånd ett år efter diagnos


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-26

Annons

TBE-smittan breder ut sig och under 2011 nådde Sverige rekordnivåer på antalet TBE-fall. 284 personer insjuknade förra året i fästingöverförd hjärnhinneinflammation.

- Hur prognosen ser ut för i år är svårt att säga, säger Mikael Sundin, läkare vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus som gjort en studie om TBE hos barn till Netdoktor.

På Astrid Lindgrens Barnsjukhus började man fundera på om man kunde missa att diagnostisera barn med TBE-infektion på grund av ospecifika och diffusa symtom. Alla barn som kom till akuten med till exempel huvudvärk, yrsel eller kraftigare snuva erbjöds därför att få ta TBE-prover.

Annons
Annons

- Det visade sig att en fjärdel av alla de barn som sökte vård för neurologiska symtom hade drabbats av en fästingburen sjukdom, antingen TBE eller borrelia, sägerr Mikael Sundin.

När barnens tillstånd följdes upp ett år senare visade det sig att många hade huvudvärk, var sjuka eller dåliga länge och hängiga både innan och efter diagnos.

Läs hela intervjun med Mikael Sundin här

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.