Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så undviker du magsjuka


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-06-07

Annons

Under sommaren är det högsäsong för de bakterier som smittar via mat och vatten och som kan leda till maginfektioner och diarré. Låt inte maginfektioner förstöra din sommar – var därför noga med hygien för att minska risken att bli drabbad.

Campylobacter, salmonella, yersinia och ehec är bakterier som kan ge diarréer och i vissa fall leda till besvärliga följdsjukdomar. Smittspridning sker genom kontakt med smittade djur eller människor.

För att undvika magsjuka i sommar bör du bland annat tänka på följande:

Annons
Annons

-Tvätta händerna innan du börjar laga mat och direkt efter att du hanterat rått kött inna du fortsätter med andra livsmedel. Tvätta även händerna direkt efter toalettbesök och efter kontakt med djur.

-Opastöriserad mjölk bör man undvika att dricka, särskilt viktigt att mindre barn och personer med nedsatt immunförsvar undviker att dricka det.

-Grönsaker ska alltid sköljas

-Picknick bör undvikas i hagar där djur brukar beta

Annons
Annons

Läs mer om bakterierna salmonella, campylobacter och ehec på Netdoktor.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.