Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Bett & stick

Nu härjar badklådan - så här undviker du parasiterna

Under sommaren – särskilt när temperaturen är på det varmaste, finns det stor risk för badglada att drabbas av så kallad badklåda. Detta uppger Folkhälsomyndigheten.

Publicerad den: 2016-07-26
Författare: Silje Dahl Osnes, Netdoktor

Annons

Badklåda orsakas av mikroskopiska fågelparasiter som finns i badvattnet, och drabbar oftast barn. Flera kommuner varnar nu mot sommerplågan, som är okänd för många.

– Parasiterna går på fåglar men ibland kan de av misstag gå på människor, säger Caroline Schönning, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Klådan som parasiterna (cerkarierna) orsakar, kommer av att parasiterna borrar sig in i huden och bildar ett utslag. Enligt Caroline Schönning är badklådan helt ofarlig och vill gå över av sig självt. Ingen behandling behövas, men utslagen kan däremot ge upphov till klåda och obehag för den drabbade.

– När de trängt in någon millimeter i huden dör de relativt snabbt och klådan går över av sig självt, berättar Caroline på Folkhälsomyndigheten.

Det bästa sättet att undvika åkomman på er att avstå från att bada i insjöar. Om man inte vill avstå från att bada i sommervärmen, kan man förhindra parasiterna vid att ta korta bad, torka sig och gärna duscha direkt efter man har badat.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons