Nyhet | Bett & stick

Löss kan ha positiv effekt

Annons

Nu har engelska forskare kommit fram till att parasiter, som löss, som sitter på huden kan ha effekt på vårt immunförsvar. Sedan tidigare har forskare kunnat konstatera att inre parasiter, i tarmarna, i längden får immunförsvaret att fungera normalt. Det är forskare på universitetet i engelska Nottingham som undersökt immunförsvaret på skogslevande möss, varpå vissa bar på en lusinfektion. Och när forskarna försökte få igång mössens immunförsvar var det mycket svårare hos de möss som var lusinfekterade än de som inte var det.
– Forskarna spekulerar i att det kan vara kopplat till de teorier att minskad exponering till olika mikroorganismer har lett till att vissa immunmedierade sjukdomar som allergier har ökat så mycket i vårt samhälle, säger Maria Jenmalm, docent i experimentell pediatrisk immunologi vid Linköpings universitet och som har läst studien.

Nu menar de engelska forskarna&nbspatt även parasiter utanpå kroppen kan ha&nbsppositiv effekt på immunförsvaret. Maria Jenmalm anser dock att det är svårt att säga vilka parasiter som har störst effekt på immunförsvaret, de inre eller de yttre.
- Än så länge är det svårt att säga vilka som har den större effekten eftersom de kan samvariera, men det kan också vara någon annan faktor som vi inte känner till i dag, säger Maria Jenmalm.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons