Effektiva metoder mot huvudlöss

Annons

Hösttider då förskola och skola dragit igång sprids huvudlössen snabbt mellan barnen. Två effektiva metoder för att få bukt med de små krypen är balsam och luskam, rapporter nyhetsbyrån TT. &nbsp

Det är under de senaste 20 åren som lössen har blivit ett återkommande inslag i vardagen för skolbarn. På 1970- och 1980-talen var det däremot ovanligt med huvudlöss.

– Det handlar delvis om ovana. Den generation som har barn nu hade inte löss när de var små. Jag tror att lössen kommer att minska i framtiden, när våra barn blir föräldrar, säger Johan Lindh, parasitolog på Smittskyddsinstitutet, till TT.

Ett bra knep för att hitta lössen är att använda balsam i håret, tipsar Johan Lindh. Detta eftersom lössen då sitter still och de hinner inte smita över till någon färdigkammad del av håret. Han påpekar samtidigt att det är väldigt viktigt att behandla bort lössen. Men då traditionella medel biter allt sämre på djuren, på grund av resistans, rekommenderar Läkemedelsverket nya giftfria medel med silikonolja som kväver lusen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Lösningen 2016-01-22 15:06 (3 år sen)

  Jag har en lösning på huvudlössproblemet en gång för alla!

  Helt miljövänligt, engångskostnad, barnvänligt, doftar underbart gott och lössen med ägg försvinner för evigt!

  Jag försäkrar och lovar att denna lösningen är helt seriös och allra billigaste för samhället då detta verksamma medel verkar inom ett dygn och inga barn far illa av det, det är en mirakelkur!

  Doftar underbart gott!

  Om ni är seriöst intresserad att få veta vad, så svara här!

 • Avatar Heidi Huhtaniemi 2017-07-16 11:31 (22 månader sen)

  Jag vill jätte gärna veta hur man får bort lössen för evigt.

  Tacksam för svar


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons