Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Bett & stick

Bakterie bakom ansiktsförlamning

Plötslig dövhet och oförklarlig ansiktsförlamning beror ofta på att den drabbade har infekterats av så kallade rickettsiabakterier som sprids av vissa fästingar. Det visar en ny studie som Uppsala Nya Tidning tagit del av.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Vår studie talar för att rickettsiainfektioner inte sällan ligger bakom till synes oförklarlig ansiktsförlamning och plötslig dövhet. Det öppnar nya möjligheter att behandla patienterna med antibiotika, säger överläkare Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett.

Det finns flera arter av rickettsiabakterien, men tills nyligen har endast en varit känd i Sverige, den så kallade ricketsia helvetica. Den är ganska vanlig i fästingar.

Det är sedan tidigare känt att borreliabakterien som också sprids av fästingar kan ligga bakom ansiktisförlamning, hjärnhinneinflammation och andra symtom till följd av nervpåverkan. Den här studien visar dock att rickettsiabakterier verkar vara en betydligt vanligare orsak än borrelia till ansiktsförlamning och plötslig dövhet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons