Intervju | Hud & hår

Hudexpertens råd kring nagelsvamp

Nagelsvamp beror på en infektion av hudsvamp (tinea unguium) på nageln. Här ger Netdoktors hudexpert Jan Lapins råd om hur du kommer tillrätta med nagelsvamp.


Publicerad den: 2012-09-27
Författare: Stina Nordqvist

Annons

Symtom på nagelsvamp

- Du märker att du har fått nagelsvamp om dina tånaglar blir missfärgade, tjockare och/eller börjar skiva sig. Nagelsvamp kan också klia och svida, säger Jan Lapins, överläkare, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. 

Ett vanligt tecken på nagelsvamp är också att nageln blir gulfärgad och porös. Både tånaglar och fingernaglar kan drabbas. 

- Nagelsvamp är vanligast hos vuxna och ovanligare bland barn. Alla som vistas mycket i gemensamma omklädningsrum och våtrum, duschar och liknande löper större risk att smittas av nagelsvamp. 

Annons
Annons

Nagelsvamp smittar

Nagelsvamp orsakas av trådsvampar som lever på döda hudlager på nageln. Svampen smittar via sporer och kan spridas från människa till människa men vi är olika mottagliga. Vissa förutsättningar i miljön, som fuktiga och varma fötter i kombination med uppluckrad hud eller förändrad bakterieflora i huden, gör att nagelsvampen lättare får fäste. 

- Det första som händer är att vi egentligen drabbas av fotsvamp som i sin tur kan leda till nagelsvamp om man inte sätter in behandling i tid. Det är inte heller alla som kan utveckla nagelsvamp, många drabbas istället enbart av fotsvamp, säger Jan Lapins.

Behandling beror på tånagel eller fingernagel

Själva behandlingen skiljer sig åt beroende på om det är tånaglar eller fingernaglar som har drabbats.  Fingernaglar innebär en mer aktiv behandling som ofta kräver tabletter med svampdödande medel.

Annons
Annons

- Vid nagelsvamp på tånaglarna kan mer lokala preparat, ofta under lite längre tid, vara bästa lösningen, säger Jan Lapins. 

Om du är drabbad av nagelsvamp och vill bli av med det, hör i första hand med personal på apoteket om receptfria preparat. Om inte det hjälper, vänd dig till din vårdcentral. 

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons