Intervju | Hud & hår

Bra behandling underlättar vid psoriasis

Det kan kännas tungt att få beskedet att man lider av en kronisk sjukdom som psoriasis. Men för den som drabbats av psoriasis finns det trots allt bra behandling som lindrar besvären, säger hudläkaren Albert Duvetorp.

Publicerad den: 2014-10-20
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

Alla hanterar beskedet om en psoriasisdiagnos på olika sätt. Vissa tar sjukdomen med ro medan andra mår psykiskt dåligt av sin psoriasis.

– Därför är det viktigt att man pratar med sin doktor om hur man känner sig. Hur du mår psykiskt kan ha avgörande betydelse för vilken behandling man väljer. Ett stort psykologiskt lidande kan motivera en tuffare behandling, säger Albert Duvetorp, hudläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Psoriasis börjar oftast med fjällande utslag

Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar ett par procent av befolkningen. Vanligast är att man först får fjällande, röda hudutslag på väl avgränsade områden. Omkring tre av tio psoriasispatienter har också problem med svullna leder (psoriasisartrit, PsA).

Annons
Annons

– Har man en mer uttalad psoriasis löper man också en större risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar och åldersdiabetes (diabetes typ 2). Det är alltså viktigt för patienter med psoriasis att försöka leva ett aktivt och hälsosamt liv, men det gäller egentligen alla - inte bara patienter med psoriasis.

Psoriasis ökar risken för andra sjukdomar

Runt var tionde psoriasispatient får även tarmsjukdomar som Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. Psoriasis går i skov, vilket innebär att perioder när man kan vara i princip symtomfri varvas med perioder när man har större problem – men botad blir man aldrig.

– Det finns ju många sjukdomar som inte går att bota och det är inte något unikt för psoriasis. Man får fokusera på det faktum att det numera finns bra behandling som lindrar besvären.

Annons
Annons

Behandling av psoriasis

Vanligast är att man behandlar psoriasis utvärtes med krämer.

– Ibland kan man lägga till ljusbehandling när krämerna inte har tillräcklig effekt. Har man svårare psoriasis kan det också bli aktuellt med tablettbehandling eller sprutor, säger Albert Duvetorp.

Varför vissa drabbas av psoriasis och andra inte är fortfarande inte klarlagt, men man vet att arvet spelar stor roll. Men man kan själv minska risken för att drabbas av psoriasis genom att bland annat undvika övervikt, rökning, för mycket alkohol och stress.

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons