Proffsdansaren Lisa om akneproblem
Intervju | Hud & hår

Proffsdansaren Lisa om akneproblem

Lisa är proffsdansaren som ofta står på scen. Att granskas av publik och fotograferas en tuff grej för 22-åringen. Jag försöker tänka bort idealet som rådet i samhället om att man ska se ”perfekt” ut men det är inte alltid så lätt”, säger hon i en intervju med Netdoktor.

Publicerad den: 2016-09-29

Annons

 Hon har haft problem med sin hud sedan 14 års ålder. Under tonåren mådde hon dåligt över besvären och trots otaliga besök hos hudläkare är hon än idag utan behandling och faktisk diagnos.

– Jag har genom åren fått hudkrämer och tabletter utskrivna men ingen utredning har gjorts för att se vad problemet är och vad det beror på, förklarar hon.

När Lisa var 14 år gammal och läste sitt sista år på högstadiet började hon få finnar. Det var inget hon till en början reflekterade över, de flesta tjejer i hennes ålder fick finnar då. Men så passerade en tid och hon upptäckte en skillnad på hennes finnar i jämförelse med omgivningens.

Annons
Annons

– Jag la märke till att mina kompisars finnar försvann men inte mina. De andra fick bara finnar i perioder medan mina bildade ärr och röda märken som blev kvar. Det var då jag förstod att något var fel, säger hon.

Ärrbildning på ansiktet

Idag beskriver Lisa hudproblemen som röda märken som bildar ärr. Största problemområdet är ansiktet och i synnerhet kinderna. Hon beskriver bölder som både smärtar och växer.  Och så har det varit så långt hon kan minnas.

– En sådan böld kan ligga på kinden och göra ont i 4-5 dagar innan den lugnar ner sig. Därefter försvinner själva bölden men lämnar kvar röda märken. Jag vet inte om det handlar om en inflammation när det gör ont på det viset.

Annons
Annons

Men trots detta var Lisa i tonåren tveksam till om det var ett hudproblem hon hade eller om det var normalt att hennes hy reagerade som den gjorde. Länge hoppades hon på att problemet endast var tillfälligt men efter två år med samma besvär bestämde hon sig för att uppsöka hudläkare.

– Det är inte kul att ha ärr och röda märken i ansiktet och även om jag idag lärt mig att acceptera det var det särskilt jobbigt när jag var yngre. Som ung tonåring är man skör och vill inte sticka ut, särskilt inte som ”tjejen med finnar”. Så jag sökte mig till en läkare, säger hon.

Väl hos läkaren gjordes en snabb titt och plötsligt hade hon ett recept kastat i knät, men ingen diagnos. Hon ombads gå en tre månaders kur och sedan skulle hyn vara återställd. Men när tre månader passerat utan vidare resultat var hon tillbaka hos samma läkare.

– Jag hoppades då på en ny undersökning, något mer än att bara titta på min hy. Men jag uppmanades bara att gå samma kur en gång till.

När ytterligare tre månader passerat och Lisas hy inte förbättrats var hon åter tillbaka hos samma läkare. Precis som gången innan hoppades hon på en ny undersökning som med hjälp av tester kunde diagnostisera hudproblemen. Men så blev det inte.

– Jag fick tips om ett läkemedel, som är ett otroligt starkt läkemedel mot svår akne. Och det utan att ha fått diagnosen akne. Men vid det laget var jag så trött på olika kurer som uppenbarligen inte hjälpte att jag valde att avvakta.

Väl hemma sökte Lisa på läkemedlet för att se vad exakt det var bra för. Då upptäckte hon vilka olika biverkningar läkemedlet kunde ge och beskriver hur hon blev livrädd. Att gå upp i vikt, tappa mycket hår och gå på regelbundna läkarbesök då njurarna kunde ta skada var inget hon som 16 åring ville utsätta sig för.

Vant sig vid hennes spegelbild

Idag har det gått åtta år sedan hudproblemen uppkom och Lisa har mer eller mindre vant sig vid sin spegelbild och börjat acceptera hur hennes hy ser ut. Men i takt med att hon själv börjat ”acceptera” har hon stött på främmande människor som påpekat de synliga märkena på ansiktet. 

– Jag förstår att de menar väl men det känns väldigt konstigt varje gång. Det händer att de kommer fram till mig, pekar på mitt ansikte och säger ”sådär har jag också sett ut” eller ”du verkar ha samma problem som min dotter” och så slänger de ur sig tips på läkemedel eller olika huskurer.

Men reaktionerna gör det inte bättre, de förvärrar bara för Lisa.

– Då slår det mig hur illa mitt ansikte måste se ut om jag sticker ut ur mängden så pass mycket att även främmande människor tar sig friheten att komma fram på det sättet. Det är ett märkligt beteende måste jag säga. 

Lisas hud blir bättre i perioder. Framför allt under sommaren då ärren kan blekna och solbrännan täcker de röda märkena.

– Det som gör att jag kan ”acceptera” mina hudproblem är just att i vissa perioder så är min hud helt okej. Hade det konstant varit dåligt och mycket finnar hade jag mått mycket sämre. Men när det är som värst kan jag sminka över mina ärr vilken såklart är en fördel. Är jag mitt i min dåliga period och har fått en eller flera stora finnar undviker jag exempelvis att ha håret i en stram hästsvans.

Lisa som är dansare och ofta står på scen försöker att tänka bort idealet som råder i samhället idag om att se ”perfekt” ut. Men det är inte alltid så lätt att tänka bort. 

– Jag försöker att inte tänka på hur hyn ser ut när jag står på scen. Jag hoppas och tror inte att någon fokuserar på mina finnar när jag dansar. Men när vi ska fotograferas och jag vet att bilderna kommer att spridas vill jag absolut känna mig fin. Då har jag inte dansen som ett ”skydd” utan vi poserar för att vara ”snygga”. Är min hy jättedålig vid tidpunkten så har det hänt att jag skjuter på en fotografering.

Lisa hoppas att hon en dag ska bli kvitt hudproblemen

– Kanske försvinner de med åren eller kanske får jag en dag träffa en hudläkare som tar mina problem på allvar, avslutar hon med en kort suck.

Lisa heter egentligen något annat.

Läs även:

Psykologiska aspekter vid akne

Det här visste du inte om akne

Rosacea missuppfattas många gånger som akne

Differentialdiagnoser till akne

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons