Intervju | Hud & hår

Petters dotter försöker sminka bort finnarna

”Det är vanligt med finnar sa de på Vårdcentralen, så nu försöker min dotter ”sminka bort” finnarna hon har på ansiktet”, berättar Petter, uppgiven och förbannad för att de inte får den hjälp de behöver för att bli kvitt dotterns akne.

Publicerad den: 2012-12-06

Annons

Petters dotter Ebba, 14 år, fick sina första finnar för ungefär två år sedan. Sedan dess har finnarna blivit fler, ibland större och värre.

– Det har varit och är fortfarande svårt att hantera. Hela Ebbas värld kretsar numera kring hennes utseende. ”Pappa syns det att jag har dålig hy”, ”är finnarna på den här sidan täckta eller kan du se dem”. Det är samma visa varje dag.

Smink. Det är Ebbas svar på ”bättre hy”. Något hennes pappa Petter inte är jätteglad över.

Annons
Annons

– Jag blir ledsen av att se min dotter köpa så mycket puder och smink för att täcka finnarna hon har på ansiktet. Min 14-åriga dotter ska inte behöva köpa smink för hundratals kronor för att täcka hennes finnar.

Petter har tillsammans med Ebba varit hos Vårdcentralen för att få bukt på Ebbas hudproblem. Men Petter berättar om vårdpersonal som inte riktigt vill hjälpa till.  

– Det gör mig förbannad. Vi har varit och kollat upp hennes finnar men inte fått någon särskild respons mer än att ”det är vanligt”. Jo det må vara vanligt, men jag lever dagligen med min dotter som jag vet och ser mår dåligt av detta. Det är frusterande och i synnerhet när jag som förälder känner att jag inte kan hjälpa till tillräckligt.

Annons
Annons

Petters upplevelse är inte ovanlig. Netdoktorexperten och en av Sveriges främsta hudläkare, Mats Berg, har tidigare berättat om just det här problemet.

– Eftersom de allra flesta ungdomar har akne, så har vi en tendens att bagatellisera sjukdomen, vilket kan gälla både föräldrar och ofta tyvärr även sjukvårdspersonal. Det är vanligt med synpunkter som handlar om att ”alla har finnar ibland” och att de ”läker ut av sig själv”. Man glömmer då att akne kan vara ett svårt lidande för många ungdomar och att våra attityder gör att många undanhålls en effektiv behandling.

– Jag blir så ledsen när jag hör att föräldrar som söker hjälp mot sina barns akneproblem möts av "det kommer att bli bra". Ge er inte! Det finns hjälp att få, fortsätter Mats Berg.

Ingen i familjen har haft problem med akne innan, varken Petter, hans fru eller Ebbas storebror. Petter menar att det i sin tur gör att det blir svårare att faktiskt förstå vad Ebba går igenom.

– Det är alltid lättare att förstå andra om man själv haft akne eller andra hudproblem. Just i vårt fall så försöker vi verkligen sätta oss in i hennes situation.  Jag att min dotters självförtroende tar stryk och att hon alltid tänker på att se till att täcka hennes finnar så bra det bara går. Nu har det snart gått två år sedan hon började få problem och det känns lite som att det här bara är början.

Känner du som förälder igen dig? Har du barn som lider av akne – hur har du hanterat det? Diskutera gärna direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons