Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Hud & hår

Invers psoriasis

Annons

Man räknar med att 5 % av psoriatikerna enbart har denna form av sjukdomen, men bland alla psoriatiker är det 30 % som har besvär från hudvecken.

Den inversa psoriasisen sitter ofta i armhålorna, under brösten, i naveln eller i ljumskarna. Ett annat vanligt ställe är även i stjärten eller i underlivet.

Ibland kan förändringarna misstolkas som ”fukteksem”, och svarar inte så bra på eksembehandlingen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Varför sätter sig psoriasisen i hudvecken?

Att psoriasisen sätter sig i hudvecken kan delvis bero på en s.k. Köbnerreaktion utlöst av svettning, hud-mot-hud-irritation eller eventuellt på grund av en överväxt av jästsvampar.

I hudvecken saknar man oftast den för psoriasis typiska stearinvita fjällningen. Utslagen är bara klarröda i färgen med en glansig yta. Den typiskt skarpa gränsen finns som vanligt mellan frisk och sjuk hud.

Behandling

Behandlingsmässigt brukar det fungera bäst med en svag eller medelstark kortisonkräm.

Annons
Annons

Många vanligt förekommande psoriasismedel som tjära, ditranol och Daivonex ska man undvika i hudvecken, då dessa preparat många gånger ger en ökad irritation och därmed ökade besvär.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om psoriasis på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för psoriasis »

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons