Artikel | Hud & hår

Atopiskt eksem kan försämra livskvaliteten

Atopiskt eksem (eller atopisk dermatit) är en inflammatorisk hudsjukdom med röda, kliande utslag. De flesta som drabbas får sjukdomen i spädbarnsåldern (s.k. böjveckseksem) och hos många växer besvären bort i tonåren. Hos vissa kan de dock kvarstå eller återkomma i vuxen ålder.


Innehållet är framtaget av: Sanofi

Läs mer på Atopiker.se »

Atopiskt eksem har ofta en betydande negativ effekt på livskvaliteten. Den ständiga och svåra klådan kan leda till sömnsvårigheter. Även andra symtom som torr och sprucken hud, rodnad, skorpbildning och vätskande eller blödande sår kan påverka den drabbades vardag i stor utsträckning.  Många patienter upplever att de presterar sämre på jobbet eller i skolan på grund av sjukdomen samt att sjukdomen hindrar dem från att utföra fritidsaktiviteter.

Eksemet kan även leda till emotionella och psykosociala problem där många känner sig nedstämda på grund av sjukdomen; de besväras av att andra tittar på dem på grund av utslagen och många lider av försämrat självförtroende och svårighet med relationer och beröring.

Filmen Atopiskt eksem under ytan

I filmen ”Atopiskt Eksem under ytan” beskrivs hur en patient kan uppleva sin sjukdom. Namnet ”under ytan” spelar på det faktum att inflammationen vid atopiskt eksem sker under hudens yta, men även att det finns mycket mer till sjukdomen än vad som syns utifrån. På Atopiker.se kan du se en längre, interaktiv version av filmen.

Testa svårighetsgraden av ditt atopiska eksem med POEM-testet

Svårighetsgraden av eksemet kan utvärderas med olika typer av verktyg som hudläkare har. Därför är det viktigt att alltid få en diagnos av läkare. Dessa verktyg utgår från hur utbrett på kroppen eksemet är och hur stora besvär man som patient har av sina eksem.

Om du redan har blivit diagnostiserad med atopisk dermatit och vill ta reda på hur svårt ditt eksem är kan du använda ett vetenskapligt validerat självskattningstest – POEM (Patient Oriented Eczema Measure). Du kan göra testet på Atopiker.se.

Atopiskt eksem har ett svängande förlopp, vilket betyder att man kan ha perioder med färre eller mildare symptom och perioder då eksemet blommar upp och förvärras, ett skov. Skoven kan utlösas av psykologiska faktorer som stress och hormonella förändringar, eller fysiska faktorer som att huden torkar ut genom extremt klimat eller överanvändning av tvål eller diskmedel. Mellan skoven kan huden verka normal, men det är viktigt att komma i håg att inflammationen fortfarande är aktiv under ytan. Har man kroniskt eksem lider man ofta av torr, förtjockad och kliande hud även då man inte har ett skov. Det kan därför vara bra att göra POEM-testet regelbundet och ta med resultatet till sin läkare; det är ju inte alltid när eksemen är som värst man har en läkartid.

Mer information om atopiskt eksem på Atopiker.se

Hemsidan Atopiker.se vänder sig till dig med atopiskt eksem. Här finns användbar information om sjukdomen, symtom, diagnos, behandlingsalternativ, patientorganisationer och mycket mer.

 GZSE.IMM.19.01.0018f


Annons
Annons
Annons