Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Farliga leverfläckar? Så ser hudcancer ut

Hur ser en farlig eller misstänkt farlig leverfläck ut? Vilka födelsemärken bör man gå och kolla upp? Här ser du flera exempel på hur födelsemärken som bör undersökas ser ut. Och du får många värdefulla råd på vad du ska vara uppmärksam på när det kommer till leverfläckar.


Publicerad den: 2018-06-29 Uppdaterad den: 2022-09-15

Annons

Leverfläckar/födelsemärken kan skilja sig stort till utseende i form och färg. De flesta är helt ofarliga, men vissa kan utvecklas till hudcancer. Därför är det viktigt att man håller lite koll på sina fläckar och är uppmärksam på förändringar i dem.

 • I huden finns färgämnet melanin som ger den bruna färgen på huden vid solning. Leverfläckar är en ansamling av detta färgämne som uppkommer när det finns många celler i just det området som tillverkar melanin.

 • En del föds med leverfläckar, men de flesta utan.

 • Fler och fler födelsemärken uppkommer fram till 30-årsåldern ungefär.

 • Hur många fläckar man får beror på både medfödda egenskaper och på hur mycket man exponeras för solljus.

 • På läkarspråk kallar man leverfläckar för ”Nevi” (ett nevus, flera nevi).

Så ser en onormal leverfläck ut – hudläkaren förklarar

Den allvarligaste hudcancerformen kallas Malignt melanom och beror oftast på att man har bränt sig i solen många gånger.  Här  beskriver Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi, olika typer av elakartade hudfläckar. 

Dysplastiskt nevusdysplasisk nevus2

– Här ses ett födelsemärke som har oregelbunden färg och form. Ett sådant födelsemärke kan vara svårt att skilja från ett mycket tidigt malignt melanom och om det förändras över tid bör det opereras bort.

Lentigo malignalentigo mal

– Vanligast förekommande i ansiktet. Lentigo maligna melanom ser oftast ut som en oregelbundet pigmenterad fläck ibland med svartpeppar-liknande mörk pigmentering.

 

Nodulärt melanomnodulart melanom

– Här ses en kupolformad, delvis pigmenterad, men till större delen helt pigmentlös (amelanotisk) förändring som sannolikt dykt upp under kortare tid. Detta är en tjockare typ av malignt melanom som är mer aggressivt och måste åtgärdas skyndsamt.

  

Tunt malignt melanomtunt mal mel2

– Här ses en förändring som sannolikt tillväxer, har oregelbunden färg och form och färgerna går från brunrött till svart. Förändringen är inte alls upphöjd utan går i plan med huden i övrigt.

  

Akralt melanomakralt melanom

– Här ses ett avancerat flerfärgat rött/brunt/svart malignt melanom som går upp i nagelanlaget och täcker större delen av nagelbädden. Tilltagande pigmentering eller sårbildning under en nagel ska alltid kontrolleras av hudläkare, säger Eva Eken.

 

Detta ska du vara uppmärksam på:

Det kan vara klurigt att själv bedöma om en leverfläck är normal eller inte. Men det finns vissa saker du kan vara uppmärksam på.

Låt läkare kolla upp leverfläcken om den…

 • har en oregelbunden form.
 • har oregelbunden/oskarp kant.
 • ändrar färg.
 • har olika färger.
 • successivt växter.
 • kliar.
 • blöder.
 • är större än fem millimeter (cancer kan dock även uppstå i mindre leverfläckar).

Se över din hud regelbundet

Ungefär hälften av alla maligna melanom uppstår i gamla leverfläckar/födelsemärken (nevi) och hälften i tidigare frisk hud (de novo). Speciellt uppmärksam ska man vara om man får nya födelsemärken efter 30-årsåldern.  

Det är därför viktigt att se över sin egen hud regelbundet  och höra av sig till läkare om man får nya avvikande nevi på kroppen. De kan dyka upp var som helst, även i hårbotten eller genitalområdet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Så tar man bort födelsemärken

Om man misstänker hudcancer kan man behöva ta bort leverfläcken och det gör man genom att skära bort dem.

– Med få undantag bör födelsemärken tas bort i sin helhet och skickas för analys. Det betyder att man måste skära bort dem med lite marginal och gå igenom hela huden ner till underhudsfettet och sätta några stygn, säger Eva Eken och fortsätter:

– I enstaka fall tas födelsemärken bort av estetiska skäl vilket kan lämpa sig för hudfärgade utstående äldre födelsemärken. Dessa kan åtgärdas med laser eller så kallad "shave" där endast toppen tas bort men då bör födelsemärket undersökas av hudläkare först.


Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 12:58 (5 år sen)

  Bra artikeln som sammanfattar vad som borde uppmärksammas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.