Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bilder på olika hudutslag och prickar

I den här artikeln har vi samlat bilder och information om ett antal vanliga åkommor, hudproblem, prickar och utslag som kan vara bra att känna igen, speciellt de som är smittsamma.


Publicerad den: 2018-12-10

Bilder på vanliga utslag
Annons

Mollusker

Mollusker runt munnen

Mollusker visar sig som små pärlliknande knoppar på huden, och har ofta en kraterliknande topp. Mollusker kommer av ett virus som smittar vid direkt eller indirekt kontakt. Det är en godartad åkomma som kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos barn. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av mollusker »

Vattkoppor

Vattkoppor - vätskefyllda blåsor

Vattkoppor är en mycket smittsam sjukdom som i de flesta fall drabbar barn. Utslagen (de röda kliande prickarna, kopporna) börjar i regel på mage och rygg samt i ansiktet och kan sedan spridas till hårbotten, armar och ben. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av vattkoppor här »

Annons
Annons

 

Bältros 

sa ser baltros ut st

Bältros (herpes zoster) är en smärtsam hudinfektion som uppstår genom återaktivering av vattkoppsviruset Varicella zoster som legat ”vilande” kroppens nervknutor efter en tidigare vattkoppsinfektion.

Nästan alla i vuxen ålder har haft vattkoppor och löper därmed risk att få bältros. Man räknar med att en av fyra drabbas av bältros någon gång i livet och inom en tioårsperiod återinsjuknar en av tio. Risken att återinsjukna är högre hos yngre och hos de med samsjuklighet (oavsett ålder).

Bältros smittar via direktkontakt med sårvätska från blåsorna, tills de torkar ut, och kan ge en vattkoppsinfektion till den som inte tidigare har haft vattkoppor. Läs mer om bältros här »

 

Psoriasis

Psoriasis - plackpsoriasis och andra former av psoriasis

Psoriasis kan drabba människor i alla åldrar, men börjar vanligast mellan 10-30 års ålder. Varför vissa personer får psoriasis och vad som utlöser sjukdomen är idag inte helt klarlagt, Däremot är det känt att ärftligheten spelar en stor roll. Man har större risk att få psoriasis om man har någon i familjen som har sjukdomen. 

Läs mer om orsaker, symtom och behandling av psoriasis här »

Läs om olika typer av psoriasis här »

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Atopiskt eksem

Atopiskt eksem (böjveckseksem)

Atopiskt eksem visar sig som torra, röda och kliande utslag eller prickar.

  • I spädbarnsåldern visar sig sjukdomen som ett kliande rött utslag på kinderna. Utslaget sprider sig sedan i ansiktet ner på halsen och i blöjregionen. De kan också få eksem på yttersidan av armar och ben.
  • Från ungefär två års ålder brukar eksemen sätta sig i knävecken, armbågsvecken, handlederna, anklarna och halsen.
  • Uppåt skolåldern är det vanligt med besvärliga eksemförändringar över stjärten och på baksidan av låren.

Hudsjukdomen kallas även atopisk dermatit (AD) eller böjveckseksem. Varför får man eksem? Läs mer om orsaker, symtom och behandling av atopiskt eksem här »

Pityriasis rosea (Fjällros)

Pityriasis rosea (Fjällros) - röda utslag

Pityriasis rosea, eller fjällros, orsakas av ett virus (men smittar inte till närstående) och drabbar framförallt barn i skolåldern och unga vuxna. Utslagen börjar oftast som ett litet antal rodnade, lite större fjällande fläckar eller röda prickar (cirka 2-6 cm stora) som sitter på övre delen av kroppen. Efter några dagar uppkommer en mängd nya, lite mindre utslag. Pityriasis rosea orsakar sällan utslag i ansiktet, men ibland på halsen. Pityriasis rosea kallas även för medaljongsjuka och fjällros. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av pityriasis rosea här »

Nässelutslag (nässelfeber)

Nässelutslag (nässelfeber)

Nässelutslag är en visar sig som blekröda eller hudfärgade och upphöjda, kliande utslag i huden. Några möjliga utlösande faktorer för nässelfeber är födoämnen (jordnötter, nötter ägg, mjölk och skaldjur), insektsbett eller vissa läkemedel. Nässelutslag kan också orsakas av kyla, värme, vatten, sol, tryck, riven hud, vibrationer och ansträngning. Läs mer om orsaker, symtom och behandling av nässelutslag här »

Vårtor

Vårtor - forvårtor och vårtor på händerna

Hos barn under tre år är vårtor ovanligt, men hos barn och ungdomar mellan åldrarna 4-18 år är det vanligare. Grundinställningen är att alla barn någon gång drabbas av hand eller fotvårtor. Vårtor orsakas av ett virus och är smittsamt. Läs mer om hur du minskar risken att få vårtor och hur du blir av med vårtor »

Svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor (impetigo) är en ytlig infektion i huden som orsakas av vissa typer av bakterier (stafylokocker eller streptokocker) som tränger in i sår i huden och ger en inflammation.  Svinkoppor börjar som en kliande röd prick som snart övergår till en vätskefylld och varfylld blåsa. Efter ett tag bildas en gul skorpa på blåsan. Svinkoppor är en ofarligt, men det är en smittsam hudsjukdom. Läs mer om hur du minskar smittorisken och hur du behandlar svinkoppor »

Annons
Annons

Höstblåsor

hostblasor wikimedia2

Höstblåsor är en virusinfektion som ger utslag i mun, på händer och fotsulor. Höstblåsor kallas därför även för hand- fot- och munsjuka. Tillståndet förekommer främst hos barn under tio år, är mycket smittsam och kan uppträda i mindre epidemier. 

Det tar 4–6 dagar från smitta tills sjukdomen bryter ut (inkubationstid). Då får barnet ofta feber och även andra symtom såsom sjukdomskänsla och dålig aptit. Därefter uppstår halsont och efterhand små blåsor på slemhinnorna i munnen och på tungan. Samtidigt, eller ett tag därefter, utvecklas i regel ömma vätskefyllda blåsor på handryggen och eventuellt i handflatorna. Ungefär en tredjedel  får även utslag på fötterna och i sätesregionen. Blåsorna försvinner normalt inom 7 dagar. Läs mer om höstblåsor här »

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-09-29 08:53 (5 år sen)

    Klåda på hela kroppen, killar, kliar på huden där det finns vita fläckar. Tar kestin men det ger bara en tillfällig lindring. Kliar så det blir sår.
    Har haft detta problem sedan snart 3 år. Varit på hud där jag ficj kestin, salva och smörjer i regel vaje dag.
    Sekliar så det blir sååå jobbigt psykiskat, vad ska jag
    Gör? Finns ngt anna att till?
    Mvh

    Carina Granzell

  • Avatar Tidigare användare 2019-09-14 02:20 (5 år sen)

    Har massa små vita prickar på höger fot vrist , dom blir oftas större sommartid , så länge jag ej rör dom kliar de bara lite, rör jag dom kliar det jobbigt mycket. Ibland när det blir kli atack så lossar en eller två och det börjar blöda en del. Dom är ej större än 1-2 millimeter i diameter stora. Händer ja ligger å kliar på natten utan ja kommer ihåg det. Då är det mörkröda ränder där som blir inflammerade , en gul sårskorpa .

  • Avatar Tidigare användare 2019-06-29 16:25 (5 år sen)

    Har röda fläckar på ena kinden

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-21 17:54 (5 år sen)

    Hej! Min dotter fick gå hem från skolan i dag. Det kom blod i från hårbotten och det var som en röd ring då blodet var borta. Hon hade migränanfall kvällen före fick då Alvedon, och hon somnade. Vad kan det vara någon som vet?

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-16 17:22 (5 år sen)

    Fått ett rött utslag under bröstet och på bröstet, kliar inte
    ser ut som bett av ett djur


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.