Är du förberedd när olyckan är framme?
Artikel | Hud & hår

Är du förberedd när olyckan är framme?

Förmodligen har vi alla varit med om det någon gång i livet. I alla fall när vi var små. När huden skrapar kraftigt längs asfalten eller grusvägen och vi får ett skrubbsår. Knä, handflator och armbågar utsätts oftast och dessa sår brukar ömma och göra ont även om det är en ytlig skada. Att behandla skrubbsår på rätt sätt är enkelt och viktigt eftersom det har stor inverkan på läkningstiden. Nedan kan du läsa om 3 steg för vård i hemmet av den mest vanliga sårtypen: ”Skrubbsåret ”


Innehållet är framtaget av: Weleda

Utan korrekt och snabb rengöring av ett sår som blöder kan en infektion med var bildas som fördröjer sårläkningen avsevärt. Lär dig hur du kan behandla mindre skrubbsår själv:

Weleda rekommenderar: Ligg steget före!

Eftersom olyckor händer oplanerade är det bra att vara förbered genom att veta vad man bör göra och vad man behöver ha hemma i sitt husapotek. Köp Calendula kutan lösning och Calendula Weleda salva på Apotea.

3 steg för vård av skrubbsår i hemmet

Steg 1: Rengöring

Weleda kutan lösning

Calendula Weleda, kutan lösning är ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Indikationerna som omfattas av registreringen grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Köp Calendula kutan lösning på Apotea.

Mest avgörande för läkningstiden är att såret är rent. Eftersom det gäller att rengöra så snart det går (helst inom en timme) är det praktiskt att ha en sårtvätt hemma.

Calendula Weleda, kutan lösning är ett läkemedel godkänt av läkemedelsverket som sårtvätt.

I decennier har man använt sig av den solgula ringblommans egenskaper för att underlätta läkning av skav- eller skrubbsår. Ringblomman som används i Weledas produkter är ekologisk odlad och de värdefulla blommorna extraheras omedelbart efter skörd för att bibehålla den bästa möjliga kvalitén.

För rengöring av sår hos vuxna och barn över 6 år:

Tillsätt 2 tsk Calendula kutan lösning till 2,5 dl kokt avkylt vatten eller steril koksaltlösning. 

Använd lösningen generöst för att rengöra såret med gasväv eller om du inte har det hemma, en ren tygbit. Var försiktig så att du inte skadar vävnaden ytterligare men var inte rädd för att gnugga bort smuts med den fuktade gasväven tills ögat inte upptäcker smuts i såret.

Om skrubbsåret har hunnit torka av luften fukta en steril kompress med den utspädda lösningen och fixera den med ett bandage eller liknande. Avlägsna kompressen efter 30–60 minuter. Ta sedan bort all smuts. Om du inte lyckas få bort all smuts, om såret är djupt eller väldigt stort, sök vård.

Nu har du bra förutsättningar att ditt skrubbsår läker fort och utan problem inom några dagar. Om endast det översta hudlagret (epidermis) skadats får du inget ärr.

Mera omfattande skrubbsår kan leda till ärr om hudskadorna går så djupt att djupare hudlager (dermis) har skadats. Här kan läkningstiden vara upp till två veckor.

Om du inom en vecka inte ser någon förbättring av ditt sår ska du söka vård!

Steg två: Förband

Weleda Salva

Calendula Weleda, salva är ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Indikationerna som omfattas av registreringen grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Köp Calendula Weleda salva på Apotea.

För mindre sår är det bäst att låta de lufttorka. Om detta inte är möjligt t.ex.eftersom såret ligger under kläderna kan du täcka det med ett plåster eller förband. Stryk gärna på ett lager med Calendula Weleda salva på förbandet så att det inte fastnar i såret. Vad noggrann med att ha rena händer!

Ringblomman (Calendula officinalis) som ingår i Weledas produkter är ekologisk odlad. För att bevara blommans positiva egenskaper framställs extrakten omedelbart efter skörd, då garanteras den bästa möjliga kvalitén.

Calendula Weleda salva, är är godkänt av läkemedelsverket för att underlätta läkning av mindre sår (såsom skav-, skrap- och skrubbsår) och för symtomatisk behandling av lindriga hudinflammationer (såsom t.ex. solsveda).

När en skorpa har bildats behövs ingen förband. Avlägsna inte skorpan eftersom den skyddar den nya huden som bildas under.

Användning av salvan för vuxna och barn över 6 år:

  • Salvan stryks tunt på det skadade hudområdet 2–4 gånger per dag.
  • Om symtomen kvarstår i mer än 1 vecka bör du rådgöra med läkare eller annan sjukvårdspersonal!

Steg tre: Låt såret läka klart

Om du tränar och har ett skrubbsår i det mycket rörliga området av lederna är det lämpligt att ta en paus med sportaktiviteterna i några dagar för att undvika att skorpan bryts upp. Det stör läkningsprocessen. Under läkningstiden är det lämpligt att avstå från vattensporter och bad. Att duscha är inga problem.

För mer information om produkterna läs medföljande bipacksedel. Produkterna används ej för barn under 6 år, under graviditet eller amning på grund av otillräckliga data.


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons