Intervju | Hud & hår

Anna fick akne som vuxen

När Anna Eriksson var i tonåren såg hon kompisar med väldiga akneproblem och tänkte ”skönt att jag slapp det där”. Men efter att hon fyllt 20 började finnarna dyka upp även hos Anna. När det var som värst anpassade hon livet efter dagsstatusen på sin hy.

Publicerad den: 2015-02-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

 – Så jag kom inte undan finnarna, jag heller. Jag kände  mig äcklig och ful, nästan som att jag var smittsam. Finnarna ledde till en osäkerhet som gjorde att jag inte riktigt vågade vara mig själv. Jag drog mig undan och  gömde mig under tjocka lager smink. Till och med på  solariet hade jag smink på mig för att ingen skulle se mina finnar. Hela min vardag anpassades efter min hy. Fastän det är mycket bättre nu är jag fortfarande inte riktigt bekväm med att visa mig utan smink - inte ens för min kille som känner mig så väl, säger hon.

De flesta som drabbas av finnar eller akne får problemen i tonåren. För Anna Eriksson, 29, blev det tvärtom. Hon hade inga finnar alls som tonåring – i vuxen ålder började däremot något hända. Under flera år blev finnarna bara fler och fler.

Annons
Annons

– Jag vet inte exakt varför jag fick finnar som vuxen men jag tycker mig se flera olika faktorer som spelar in för hur min hud mår. Det är möjligt att jag alltid har haft en tendens till akne, men att den har fått en chans att blomma ut när jag ätit dåligt och inte skött om min hy.

Finnarna förvärras av mycket smink

Anna Eriksson menar att hon tidigare ibland slarvade med att tvätta sig i ansiktet. Hon använde också mycket smink och krämer som täppte igen porerna.

– Jag märker stor skillnad de gånger då jag tar på för mycket foundation. Då får jag genast mer finnar. 

Annons
Annons

Nu försöker hon att tvätta händerna ofta så att inga smutsiga fingrar kommer åt ansiktet och hon är noggrann med att byta lakan och handdukar. Dessutom försöker hon att skära ner på godisätandet. Det finns ännu inga vetenskapliga bevis för att en viss typ av kost kan ge akne, men Anna Eriksson tycker sig märka att finnarna blir fler om hon äter mycket socker. Även om de olika knepen har hjälpt till i kampen mot finnarna var det först när Anna Eriksson köpte en receptfri kräm med bensoylperoxid som hon märkte stor skillnad.

– Den torkar ut finnarna och jag märkte resultat nästan med en gång. Tidigare kunde jag ha uppåt femtio finnar i hela ansiktet, nu har jag kanske mellan en och fem.

"Nästan alla har ju haft problem med akne"

Hon tycker numera att det går åt rätt håll och att finnarna stadigt minskar i antal. Men självförtroendet har fått sig en törn.

– Även om jag ska vara hemma en hel dag sminkar jag mig för att finnarna inte ska synas. Jag vill helt enkelt inte bli påmind om mina problem.

Hon skulle önska att både hon själv och alla andra drabbade blev modigare - att fler vågade prata öppet om sina finnar och erkänna hur jobbigt det faktiskt kan vara.

– Nästan alla har ju haft de här problemen någon gång i livet och genom att prata med andra kanske du kan få olika tips och råd så att du hittar en behandling som hjälper just dig. Man ska ju inte behöva må dåligt bara för att man har finnar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons