Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

8 frågor om soleksem – experten svarar

Är huden röd och kliar efter att du har varit i solen? Då har du förmodligen fått soleksem. Här svarar Eva Eken, hudläkaren och specialist i dermatologi.


Publicerad den: 2018-05-29

8 frågor om soleksem – experten svarar
Annons

1. Vem drabbas av soleksem?

– Soleksem är väldigt vanligt och förekommer allra mest hos kvinnor med ljus hudtyp. Även barn drabbas.

2. Varför får man soleksem?

–  Det är just när vårens första strålar träffar en blek hud och man får en plötslig stor dos av solljus -  då kan man få ett starkt kliande eksem på de ljusexponerade ytorna. Inom ett par dagar kan man utveckla kliande knottror och blåsor som går över spontant inom några dagar till en vecka om ljusexponeringen upphör.

– Ofta får man soleksem på ytor där man tidigare bränt sig i solen. Soleksemet brukar avta under sommaren efter att man fått många små doser sol. Huden härdas efter hand, säger Eva Eken.

Annons
Annons
 

3. Vad kan man göra om man har stora problem med soleksem?

– Det är viktigt att tänka på att vara väldigt försiktig med solen i början av våren och sommaren och försiktigt trappa upp doserna. Man skyddar sig bäst med kläder och solkrämer.

– I vissa svåra fall så kan man härda huden med medicinska solarier. Då ger man minimala doser repetitivt och trappar upp dosen succesivt i syfte att härda huden. Det är behandlingar som kan ges via hudkliniker, men det innebär väldigt många klinikbesök och används bara i väldigt svåra fall.

4. Är man allergisk mot solen vid soleksem?

– Nej, det är ingen allergi i egentlig mening. Men solen orsakar en inflammationsreaktion i huden efter varje ljusexponering.

5. Var på kroppen får man oftast soleksem?

– Det är vanligt på ansikte, dekolletage, axlar och ibland armar. Ofta är det tidigare hudytor som tidigare bränts i solen som drabbas. Typiskt är att området under hakan och halsen där det är skugga inte drabbas. 

Annons
Annons

 

6. Är soleksem skadligt?

– Soleksem är inte något som är farligt men det kan vara väldigt plågsamt, det är ju starkt kliande och irriterande.

7. Vad ska man använda för solskydd om man har soleksem?

– I förebyggande syfte bör man i första hand skydda sig med kläder och i andra hand använda solskydd som effektivt filtrerar bort både UVA och UVB. Hög solskyddsfaktorn krävs om man inte har kläder som täcker huden.

 

8. Vad kan man göra för att lindra soleksem?

– Soleksem ger röda utslag med stark klåda. Soleksemet avklingar spontant inom cirka en vecka, men om klådan är väldigt besvärande kan det hjälpa med starkare kortisonkrämer, grupp II till III som skrivs ut av läkare. Kylbalsam kan också lindra i vissa fall. Det är så klart viktigt att skydda huden med kläder för att undvika påspädning av eksemet också.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2021-07-21 17:36 (3 år sen)

    Efter strålningen (opererad för bröstcancer) så måste jag smörja in mig med solfaktor 50 där jag fått strålning, annars får jag soleksem eftersom huden är så känslig där efter strålning. Det gäller hela livet och är inget som går över.

  • Avatar Maria 2020-07-15 14:51 (4 år sen)

    Betakaroten hjälper mig.

  • Avatar Tidigare användare 2019-07-11 22:20 (5 år sen)

    Hej
    Hur vanligt är det för en halv spansk kvinna i 30 års ålder att plötsligt utveckla solexem? Både min syster och jag fick plötsligt solexem ifjol. Återkommande i år. Och har vad vi vet aldrig haft detta besvär tidigare. Vi har inte den klassiska ljusa hudtypen. Så vad kan vara orsaken?
    // Rebecka

  • Avatar Tidigare användare 2019-06-10 14:35 (5 år sen)

    Finns det någon kräm att ta förutom solkräm

  • Avatar Tidigare användare 2019-04-19 08:15 (5 år sen)

    Jag får reaktioner på solen trots att jag sitter i skuggan, är insmord med solkräm och har kläder på mig. Fasar för sommaren, det är fortfarande bara april. Fick reaktionen för första gången förra sommarenså jag är inte så erfaren. Kanske bör jag prova betakaroten som någon här tipsar om. Jag får som en inflammation med eldröd och svullen hud, inte prickar som kliar.

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-3 12:14 (6 år sen)

    För flera år sedan fick jag rådet av en hudläkare att inta 50 mg betakaroten varje dag i förebyggande syfte ca 3-4 veckor innan solsemestern. Det hjälpte mig. Tidigare var jag mycket besvärad av soleksem,vilket gjorde att jag besökte en hudläkare.
    I år hade jag inte förberett mig på att den extra starka solen kom så fort och intensivt. Ligger aldrig och solar utan går på promenader och spelar golf emellanåt. Trots det har jag nu fått mitt kliande soleksem tillbaka. Får nu skaffa nya betakarotentabletter innan semesterresan. Använder just nu kylbalsam.Tråkigt bara att man blir alldeles rosafärgat,
    Men det får man stå ut med.
    ..

  • Avatar Tidigare användare 2018-06-1 17:03 (6 år sen)

    Hej Jag har haft lätt psoriasis ifrån ca 20års ålder. jag är nu 79år.De sista ca 20 åren har psoriasisen förvärrats. Efter en sol semester på Kanarieöarna försvann alla problem med psoriasisen. Detta skedde för ca 10 år sedan. Redan första våren återkom psoriasen med utslag
    Och klåda på stora delar av kroppen,arnar,ben, rygg etc. JÄTTE jobbigt. Har behandlat detta efter besök hos olika hudläkare med Daivobet Ovixan enligt recept med nedtrappning.Det har blivit bättre ibland en tid,men återkommit igen.klådaoch utslag. Man undrar ibland om denna Steroid behandling blir livsvarig.
    Mvh Kristian


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons