Fakta | Akne (finnar)

Missuppfattningar och sanningar om akne

Choklad och stark mat ger finnar, eller? Tjejer blir ofta mer finniga under menstruation, eller? Hur ligger det till egentligen? Det finns många myter och missuppfattningar om akne (finnar). Här nedan listar vi några av de vanligaste.

Uppdaterad den: 2011-09-20

Annons

Blir det värre av att pilla på akneutslag?

Ja, allra viktigast är att låta bli att pilla på utslagen. Låt bli att klämma för annars är risken att det blir en förvärrad infektion. Resultatet av pillandet och klämmandet blir att du får fulare ärr än om du skulle låta de vara.

Dålig hygien ger akne?

Nej, det är inte dålig hygien som bidrar till akne. Akne beror på inflammation i talgkörtlarna som producerar hudfett/talgsekret. Hos vissa personer är talgkörtlarna extremt känsliga vilket gör att dessa personer kan få besvärlig akne.

Sol är bra mot finnig hy?

Både ja och nej. Solljus lindrar akne för en tid, men kan inte hålla den borta helt och hållet. En alltför långvarig exponering av sol kan också ge solskadad hud.

Annons
Annons

Man ska använda feta krämer vid akne?

Tvärtom, man ska undvika feta krämer och salvor. Feta krämer kan täppa till hudens porer och det kan leda till förvärrad akne.

Kan choklad och/eller mat orsaka finnar?

Hittills finns det inga vetenskapliga bevis för att specifika födoämnen ger akne. Är du däremot övertygad om att till exempel choklad ger dig finnar, ska du så klart undvika det. Det man har lyckats se genom forskning är att kost inte helt kan nonchaleras vid akne, men någon tillräcklig kunskap finns inte för att kunna säga att du ska undvika det ena eller det andra i din kost.

Mens bidrar till fler finnar?

Menstruation kan bidra till uppblossning av finnar, framför allt innan mensen.

Annons
Annons

Försvinner finnar med tiden?

Ja, det är helt rätt. För de allra flesta går akne över efter tonåren och försvinner helt i 20-25 årsåldern. All akne går att behandla. Det kan vara medel som smörjs på huden eller tabletter. Behandlingarna kan rikta sig mot en eller flera av de faktorer som bidrar till akne och utvecklingen av aknen. Behandling av akne tar tid och effekter av behandlingar ses efter 6-8 veckor.
 


Annons
Annons
Annons