Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Akne (finnar)

Frågor och svar om akne 2011

Dagligen strömmar det in frågor till Netdoktors medicinska experter. Nedan följer ett axplock av frågor som handlar om akne och andra aknesorter. Mats Berg, överläkare och hudläkare på hudkliniken i Sörmland har svarat på medlemmarnas frågor.

Uppdaterad den: 2011-09-20
Författare: Redaktionen, Netdoktor

Annons

Fråga: Hej! Fick för 6 mån sedan en böld på kinden. Den var röd-blå, varm och öm. På vårdcentralen lade de snitt och tömde ut var. Fick drän i efter. Har nu fått en ny böld mellan ögonbrynen men denna gång hann den inte bli röd-blå utan bara varm och öm. De lade snitt men "pillade" ut den inflammerade talgkörteln. Stygn denna gång. Min fråga är: vad kan jag göra för att undvika detta? Vill inte få ärr i hela ansiktet av talgkörtlar som behöver skäras upp och tömmas.

Svar från Mats Berg: Tyvärr finns det nog ingen förebyggande behandling, såvida man inte har bedömt att du har en böldakne. I de fallen kan man bota aknen/förebygga bölderna med behandling med den A-vitaminliknande tabletten Roaccutan.


Fråga: Jag är mamma till en 13-årig dotter. Själv har jag i yngre år (under väldigt lång tid) haft problem med akne. Nu undrar jag bara om det går att förebygga/förhindra på något sätt att min dotter ska få samma problem? Finns det några krämer/andra läkemedel som fungerar förebyggande?

Svar från Mats Berg: Hej! Det finns en ärftlighet, men inte sådär väldigt stark. Man känner inte till någon förebyggande behandling eller diet för akne utan man får avvakta till finnarna eventuellt kommer.


Fråga: Jag är en tjej på 21 år som har hudsjukdomen Rosacea. (Behandlas nu med Rozex och Tetralysal 1 kapsel/dag.)

  1. Jag undrar vad jag ska tänka på när jag ska köpa solskyddskräm till mitt känsliga ansikte? Något speciellt märke/sort som rekommenderas för känslig hud?
  2. Jag undrar om det finns någon sorts laserbehandling som kan hjälpa mot Rosacea?

Svar från Mats Berg:

  1. Du är din egen testapparat! Prova på din egen hud, vad du inte reagerar på. Brukar märkas inom en kvart oftast.
  2. Ja, det finns laser som hjälper mor rodnaden och blodkärlen vid rosacea, men inte mot finnarna. Fråga din läkare först i så fall om hon/han kan rekommendera någon seriös laserterapeut, för det är inte helt gratis.


Fråga: Hej, jag är 25-årig tjej som fortfarande har problem med finnar. Den enda gången huden verkar vara klar och fin är när jag använder p-piller (yasmin 28). Jag har slutat använda dem just nu. Jag försöker använda dem så lite som möjligt, men tyvärr är problemet med huden åter här. Inte bara i ansiktet utan på bröst och rygg framför allt. Vad kan jag göra åt det? Ska jag uppsöka specialist. Jag orkar verkligen inte leva så här länge. Pinsamt att ha så mycket finnar i den här åldern.

Svar från Mats Berg: Du är inte ensam om dessa problem, som kan vara rätt svårbehandlade. Ofta kan distriktsläkaren hjälpa, men många hamnar hos specialist. I slutändan kan A-vitaminet Roaccutan bli aktuellt - för att bota aknen, men man kan i regel inte börja med detta medel (läkemedelsverket har synpunkter).


Fråga: Hej. Jag har fått tillbaka min akne. För 4 år sedan fick jag akne som jag behandlade med antibiotika i 6 månader. Detta funkade bra. Men nu har jag fått tillbaka aknen, och den här gången ser det värre ut. Jag har på kinderna. Men mest på vänstra kinden. Min högra kind ser egentligen rätt frisk ut.
Jag har hört om en kräm som heter Aberela, som tydligen är effektiv. Dessutom har jag hört om p-piller, men de vill jag helst undvika. Så jag undrar vilken behandling jag ska ta den här gången?

Svar från Mats Berg: Hej! Det beror egentligen på vilken aknesort du har för stunden och din ålder. Det finns ytterligare ett 10-tal akneläkemedel förutom de du har nämnt och ofta är distriktsläkarna duktiga på att välja vilket man ska använda, ibland remitteras patienterna vidare till hudspecialist.

Behöver du för övrigt p-piller så finns det vissa sorter som är bättre än andra på akne. Det enda rena registrerade akneläkemedlet som är receptfritt är dock de så kallade bensoylperoxiderna (Basiron m.fl).

Man kan återupprepa antibiotikakurer mot akne, men bör (på grund av resistensrisken) inte behandla längre än 3 månader och alltid kombinera med ett utvärtes aknemedel.

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons