Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Akne (finnar)

Differentialdiagnoser till akne

Akne under tonåren är i regel en rätt enkel diagnos att ställa för både patient och doktor med pormaskar, knottror och varblåsor, i extremfallet bölder i ansiktet och/eller på kroppen.

Uppdaterad den: 2015-10-05
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Annons

Efter tonåren kan det ibland vara lite svårare att vara helt säker på diagnosen och nedanstående är de relativt vanliga differentialdiagnostiska tillstånd som kan vara aktuella.

Rosacea

Rosacea är den klart vanligaste diagnosen (2-10 procent av vuxna har rosacea), som brukar misstas för akne. Rosacea debuterar i stort sett alltid efter 20 års ålder, medan akne i cirka 20 procent av fallen fortsätter upp i vuxenålder. Rosacea sitter alltid mitt i ansiktet och aldrig på kroppen, medan akne i regel finns även utåt öron och hals och ofta på rygg eller bröstkorg.

De flesta med akne förbättras av sol och har sällan några försämringsfaktorer (utom möjligen fet mat, choklad och liknande för vissa), medan rosaceapatienter ofta blir sämre av sol och vissa försämras av diverse faktorer som väder, kryddor, alkohol, hudkrämer och så vidare.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Läs mer om rosacea här »

Atopiskt eksem 

Atopiskt eksem är mycket vanligt (20-30 procent av befolkningen) och sitter hos vuxna i regel i ansiktet och/eller på händerna, men brukar ofta ändå inte vara några stora problem att skilja från akne.

Atopiker (de med en ärftlig benägenhet att reagera på olika, vanliga ämnen i vår miljö) har alltid besvärlig klåda, vilket är ovanligt vid akne. Vidare börjar atopiskt eksem vanligen i småbarnsåren och har stark ärftlighet, medan akne oftast debuterar i puberteten och har måttlig ärftlighet.

Annons
Annons

Seborroiskt eksem (”mjälleksem”)

Seborroiskt eksem (”mjälleksem”) börjar i vuxenåldern, har inte heller så mycket klåda och har ofta rodnader och fjällningar kring näsan, ögonbrynen, hårbotten, öronen och bröstkorgen. Dessa patienter har dock inte några knottror, varblåsor eller bölder. Seborroiskt eksem finns hos cirka fem procent av den vuxna befolkningen i Sverige. Eksemet blir ofta bättre av apoteksschampon innehållande antisvampmedel.

Perioral dermatit

Perioral dermatit förekommer huvudsakligen hos kvinnor i 20-30 årsåldern och patienterna kan ha knottror, rodnader och fjällning kring munnen eller kring näsan. Patienterna har oftast mycket känslig hud och eksemet ter sig mer som en rosacea, men det är en egen sjukdom.

Perioral dermatit behandlas ofta felaktigt med kortisonkrämer, som kan lindra för stunden, men på sikt försämrar de tillståndet. Rätt behandling är i stället densamma som vid rosacea, det vill säga metronidazol eller azelainsyra utvärtes eller tetracykliner i tablettform.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons