Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Akne (finnar)

Det här visste du inte om akne

Sex saker du inte visste om akne! Här får du 6 snabba fakta om akne - en av de allra vanligaste hudåkommorna.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-02-17
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Nästan alla ungdomar får akne, som är en mycket vanlig hudåkomma. Men ungefär 15-20 procent av ungdomarna får svår akne och problemen som i regel försvinner helt vid 20-25 års ålder kan i vissa fall följa med ända upp till 40 års ålder.

Här får du 6 snabba fakta om akne

  1. Det är inte enkelt att förklara varför akne uppstår. Flera faktorer, inte minst genetiska faktorer spelar en viktig roll. Enkelt uttryckt kan man säga att kroppens produktion av manligt könshormon hos både tjejer och killar ökar i puberteten. Det i sin tur stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av hudfett. Samtidigt som produktionen av hudfett ökar kommer talgkörtlarnas utförselgångar att försnävas, så att hudfettet får svårt att komma ut. Det är då finnarna bildas.
  2. Den allra vanligaste missuppfattningen om akne är det finns en koppling mellan akne och dålig hygien. Det finns inga studier som visar att smuts eller dålig hygien orsakar akne. Du ska tvätta ansiktet en till två gånger dagligen med en mild och hudvänlig tvål med pH omkring 6,5. Valet av rengöringsmedel är dock inte av stor betydelse och det finns ingen anledning att lägga ner stora pengar på detta.
  3. En annan missuppfattning är att choklad kan ge finnar – sanningen är att det inte finns några vetenskapliga bevis om att specifika födoämnen ger finnar. Men, är du övertygad om att choklad eller annan mat ger dig finnar eller förvärrar din akne, ska du givetvis undvika det. Din upplevelse ska du inte nonchalera!
  4. Det finns en del saker man kan tänka på för att inte förvärra akne och det är att inte klämma på finnarna, undvika feta krämer och salvor för de kan täppa till hudens porer, oljebaserad kosmetika och vissa läkemedel (till exempel starka kortisonkrämer/-tabletter)
  5. Akne påverkar livskvaliteten. Det är lätt att avfärda akne som något oviktigt, men många med akne lider av både nedstämdhet, socialt utanförskap och oro. Om man som förälder eller sjukvårdspersonal negligerar sjukdomen kan många ungdomar som lider av akne undanhållas effektiv behandling. För det finns effektiv behandling mot akne.
  6. Akne är en kronisk och ofta en långdragen sjukdom och den kan dyka upp i flera stadier av livet. Redan nyfödda barn kan ha akne som orsakas av att hormoner förs över från mamman. En annan variant av akne drabbar små barn redan vid tre till tolv månaders ålder. Men det som vi idag kallar tonårsakne kan dyka upp redan i sjuårsåldern och är inte helt ovanlig för barn under tio år.

Sök hjälp mot akne

Ett annat stort problem med akne är risken för permanenta ärr. Därför är det också viktigt att söka hjälp mot akne. Lid inte i det tysta – sök hjälp genom att första vända dig till vårdcentralen. Är inte den hjälpen tillräcklig, vänd dig till en hudläkare.

Läs även: Hon fick effektiv behandling mot akne

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons