Nyhet | Akne (finnar)

Aknepatienter tvingas betala för sin medicin

Den grupp patienter med svår akne får nu kraftigt höjda kostnader för sin medicin. Högkostnadsskyddet gäller inte längre för en specifik aknemedicin, uppger Sveriges Radio.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-08-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

När gamla mediciner får konkurrens av nya kan högkostnadsskyddet försvinna under utredningstiden. Den som vill kan efter ordination från läkare fortfarande betala medicinen själv, då blir kostnaden för en behandling från 5 000 till 18 000 kronor beroende på dosering och längd på behandlingen.

Tidigare studier visar att många med akne lider av nedstämdhet och oro samt att akne kan påverka livskvaliteten under en stor del av livet.

Gunnar Nyman, hudläkare i Borås är kritisk till att subventioneringen av medicinen försvinner. Patienter med svår akne kommer att behandlas med mindre effektiva medel som inte räcker till för patienter med svår akne. Gunnar Nyman menar också att det här kommer att påverka deras psykiska hälsa.

Annons
Annons

– Det är ju en kraftig påfrestning och en kraftig försämring av deras livskvalité. Många mår dåligt, dom isolerar sig socialt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons