Akne - nya rekommendationer för behandling

Lokalbehandling är grundläggande behandling, antibiotikabehandling vid akne bör begränsas och isotretinoin kan övervägas i allvarliga fall. Detta enligt de nya behandlingsrekommendationerna för akne.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-23
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Mot bakgrund av det ökande problemet med antibiotikaresistens har Läkemedelsverket tillsammans med Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att utarbeta behandlingsrekommendationer för ett antal tillstånd som i öppen vård behandlas med antibiotika. Uppdraget utgör en del av regeringens patientsäkerhetssatsning.

Lokal behandling med kräm, salva eller gel på hela det akneangripna hudområdet är grunden för all aknebehandling. När aknen har förbättrats bör lokalbehandlingen fortsätta under en tid för att minska risken för återfall.

Vid mer besvärliga former av akne kan lokalbehandling kombineras med antibiotika- eller hormonpreparat i tablettform. En medicinsk bedömning ska göras före insättande av antibiotika och antibiotikabehandling bör begränsas i tid. För kvinnor med behov av p-piller kan kombinerade hormonella medel med effekt på akne läggas till lokalbehandlingen.

Annons
Annons

Vid de svåraste formerna av akne kan isotretinoin i tablettform förskrivas. Isotretinoin är det mest effektiva läkemedlet vid svår akne men är fosterskadande och får endast förskrivas av hudläkare.
Det saknas vetenskapligt stöd för att rekommendera behandling med olika former av ljus (till exempel ultraviolett strålning) eller med vitamin B5.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Hamed 2014-07-19 01:57 (6 år sen)

  Jag började med min första isotretinoin tablett för precis 2 veckor sen och från och med imorgon ska jag höja dosan, alltså ska börja med 2 tabletter om dan, har fått mera finnar under dom 2 veckorna"mest på pannan" jag började med behandlingen än vad jag hade haft tidigare innan behandlingen så nu vill jag veta hur länge ska uppblossande/försämringarna fortsattas innan jag blir av med mera finnar ? Hur länge brukar det vara alltså ? Det är verkligen det enda jag har problem med denna behandling, allt annat klarar jag, även fast det är jobbigt. Mvh

 • Avatar Raymond 2014-06-24 00:07 (6 år sen)

  Jag vet inte vad jag behöver för preparat för att få bukt med mina "eftersläpsforvard" av svarta pormaskar på ryggen, axelbladen, ryggraden, så de kort o gott torkar ut, till sist lir det rent i hårsäckarna

  har provar Rocutan, den "inte" riktigt effektivt nog tar. Likaväl behöver jag nån salva, kräm, tablett som tar bort det som många läkare säger "smutsig hud" så den blir liksom ren under huden

 • Avatar Liselotte Angel 2014-06-23 18:56 (6 år sen)

  Vad anser experterna om Rocutan ? Jag använder salicylsyra i 30% styrka och det ger mycket bra resultat på huden !


Annons
Annons
Annons