Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så kan akne behandlas

Forskare har försökt det mesta för att utrota akne: Att ta fram ett vaccin och att utnyttja virus som dödar aknebakterier – men inget har riktigt lyckats. Men för den som lider av akne finns ändå många effektiva behandlingar, menar hudläkaren och forskaren Cristina Oprica.

Publicerad den: 2015-05-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

– För några år sedan höll forskare på att ta fram ett vaccin mot akne men deras försök gav inga bra resultat. Sedan dess finns det inga nya studier kring ett vaccin. Inte heller försöken kring viruset som skulle döda aknebakterierna lyckades särskilt väl. Man har provat en hel del, som till exempel ljusbehandlingar med blått och rött ljus och vitamin B5, men inget av detta har visat sig vara effektivt mot finnar, säger Cristina Oprica, överläkare vid Diagnostiskt Centrum Hud i Stockholm.

Men det finns ändå hopp för alla som kämpar mot finnar och akne. Även om inga stora nyheter har släppts inom akneområdet de senaste åren har det ändå kommit några nya ljusglimtar.

– Vi har fått några nya kombinationspreparat med substanser som tidigare använts var och en för sig.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Färre antibiotikakurer mot finnar

Förra året kom Läkemedelsverket med nya rekommendationer för behandling av akne, där man pekade på vikten av att minska på antibiotikakurerna. Bland annat ska antibiotika maximalt ges i två kurer på tre månader vardera.

– Tidigare kunde många patienter äta 5-6 kurer antibiotika, men om behandlingen inte gett effekt efter två kurer kommer den inte funka efter fem kurer heller, säger Cristina Oprica.

– Antibiotika i såväl krämform som tablettform har använts i mer än sextio år och är en viktig del av behandlingen mot akne. Men i mängder av studier har man sett att fler och fler bakterier blir antibiotikaresistenta, vilket innebär att även enkla infektioner blir svårare att bota. Antibiotikaresistensen kan sprida sig från behandlade individer till friska personer vid till exempel direktkontakt med huden.

Annons
Annons

I de nya behandlingsrekommendationerna står det också att första steget mot att få bukt med akneproblemen ska vara lokalbehandling.

– Det är alltid bra att starta med en receptfri kräm med benzoylperoxid. Den brukar funka bra om man har lindrig akne. Men har man väldigt svår akne behöver man tablettbehandling redan från början.

Aknemedicin kopplades till självmordstankar

För de med stora problem och där annan behandling inte gett tillräcklig effekt finns tabletter med isotretinoin, en behandling som många gånger varit omskriven i media. Misstankar fanns tidigare om att behandlingen kunde göra patienter självmordsbenägna, men senare studier har inte visat några psykiska biverkningar.

– Visst kan svår akne provocera fram självmordstankar, men då är det själva aknen som gör det och inte behandlingen.

Ett fåtal personer med depression blev dock mindre nedstämda efter att isotretinoinbehandlingen tagits bort, men Cristina Oprica menar att detta är sällsynt. Det har också pratats om en koppling mellan isotretinoin och inflammatoriska tarmsjukdomar men inte heller det har kunnat bevisas.

– Däremot är isotretinoin fosterskadande och därför är det viktigt att gravida kvinnor inte behandlas. Men det är fortfarande den bästa behandlingen som finns mot svår akne.

Cristina Opricas råd till den drabbade

  • Tvätta ansiktet med vatten och mild tvål två gånger om dagen: ”Pormaskar består av pigment och inte av smuts så för mycket rengöring kan istället torka ut huden.”
  • Ät nyttig mat med mycket långsamma kolhydrater och undvik mejeriprodukter: ”Vissa mindre studier talar för att kost som innehåller mycket snabba kolhydrater, som exempelvis choklad, pasta, potatis och bröd kan förvärra akne. Detsamma gäller för mejeriprodukter. Mjölk innehåller tillväxtfaktorer och hormoner som påverkar huden. Vi kan självklart inte rekommendera en viss typ av kost som aknebehandling men det kan vara värt att prova.”
  • Lid inte i det tysta, utan sök hjälp: ”Om problemen kvarstår trots att du har provat receptfria preparat, sök dig till vårdcentralen. Kan de inte hjälpa dig där kan du vända dig till en hudläkare. Vi har många bra behandlingar mot akne men varje fall måste bedömas individuellt.”

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-8 09:37 (8 år sen)

    Äntligen en läkare som nämner något om vilken negativ effekt mjölk och mjölkprodukter kan vid acne och kontentan, om man utesluter mjölkprodukter (inklusive alla produkter som innehåller vårt förrädiska skummjölkspulver!) Tack, Christina Prica!
    Dessa kunskaper är väl förankrade i den norska föreningen, Norsk Protein Intoleranse Forening - men svenska läkare verkar inte ha tagit till sig denna beprövade erfarenhet ännu.
    Så, vill du bli av med din acne? Uteslut mjölkprodukter i minst tre månader! Ofta är intolerans mot protein i mjölk, kasein, sammankopplat med intolerans mot protein i mjöl, gluten - utesluter man även gluten under samma period (minst tre månader) kan man, om man lider av trötthet, nedstämdhet, försvagade muskler etc. märka att man återvänder sakte men säkert till världen igen; man blir piggare och får en ökad styrka och lust!


Annons