Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Akne (finnar)

Psykologiska aspekter vid akne

Eftersom de allra flesta ungdomar har akne, så har vi en tendens att bagatellisera sjukdomen, vilket kan gälla både föräldrar och ofta tyvärr även sjukvårdspersonal.

Uppdaterad den: 2015-10-05
Författare: Mats Berg, DOCENT VID UPPSALA UNIVERSITET OCH HUDLÄKARE SKINDOC, DANDERYD

Annons

Det är vanligt med synpunkter som handlar om att ”alla har finnar ibland” och att de ”läker ut av sig själv”. Man glömmer då att akne kan vara ett svårt lidande för många ungdomar och att våra attityder gör att många undanhålls en effektiv behandling.

Många med akne lider av nedstämdhet och oro

Förutom hudutslagen har aknepatienter en tendens till nedstämdhet, socialt utanförskap och oro. Ett annat stort problem med akne är risken för permanenta ärr vid en undersökning av vuxna med akne var förekomsten av permanenta ärr 14 procent hos kvinnor och 11 procent hos män. Även om akneärr i ansikte ofta kan behandlas (genom slipning med laser eller sliptrissa) så är behandlingen ansträngande och resultatet inte alltid perfekt. Dessutom kan terapin bli dyr för patienten, eftersom den i regel inte bekostas av landstingen. Vidare är resultatet av behandling av akneärr på kroppen vanligen inte lika bra som i ansiktet.

Akne kan påverka livskvaliteten under en stor del av livet

Aknesjukdomens psykosociala och livskvalitetsförsämrande påverkan kan fortgå i decennier, inte bara hos dem med kvarvarande akne, utan även hos dem som under tonåren hade en svår personlighetsbegränsande akne. Man kan notera att yrkes- och studieval liksom sociala kontakter påverkas av en svår akne, vilket då kan få livslång betydelse.


Annons
Annons

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons