Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

Mitt barn har akne - vad kan jag göra?

Mitt barn har akne - vad kan jag göra? Många föräldrar till barn och unga med akne vet inte alltid vad de kan göra åt hudproblemen. Mats Berg, en av Sveriges främsta hudexperter svarade på frågor om akne i en chatt.

Publicerad den: 2011-11-21

Annons

Gäst78524: Hej Mats, jag har en son som är 12-år och som har finnar över hela ansiktet. Det besvärar honom mycket och han skäms inför kompisar. Vad skall jag göra? Med vänliga hälsningar / Orolig mamma

Mats Berg: Hej! Finns bra mediciner mot finnar (akne) även i den åldern. Börja med Basiron i några veckor. Fungerar det inte på drygt en månad sök distriktsläkare. Nästa steg är epiduo och fungerar inte det kan man gå vidare med antibiotika. Det finns mycket att göra i medicin väg, allt annat är underordnat (d.v.s. rengöring, kost etc)


Mamma Eva: Hej! Sonen i huset (18 år) har sedan ca 3-4 år haft problem med acne runt och på näsan. Titt som tätt kommer det en böld på näsan och ibland har näsan även svullnat upp! Han var på hudvårdsbehandling i somras och blev lite bättre. Finns något som en läkare kan göra? Har även varit hos husläkare som menar att det läker ut. Det är väldigt jobbigt för honom så ett tips vore guld värt.

Mats Berg: Hej! Usch vad arg jag blir på "läker ut"-snacket! Det finns mycket en duktig husläkare kan göra. I första hand recept på epiduo eller duac, nästa steg är antibiotika och slutligen a-vitaminer i tablettform som hudläkare kan skriva ut. Stå på Er! Han ska inte behöva ha det så här!


UlleGull: Hej jag vet hur pass jobbigt akne kan vara då jag till och från i mitt 41 åriga liv har haft besvär med just akne. Vissa perioder har jag varit så gott som fri från besvären. men nu vid en ålder av 41 år så får jag ibland stora bölder på kinder,ner mot hakan och på halsen. Och jag är verkligen rejält trött på mina besvär. Ska jag behöva leva med detta?

Mats Berg: Nä, det ska Du verkligen inte behöva göra. Troligen ska Du ganska snabbt försöka komma till hudläkare, även om Du kanske kan börja hos distriktsläkare. Jag gissar att man skulle kunna bota (ja, jag skrev "bota!) Dina besvär med Roaccutan (A-vitamin i tabletter), men innan dess måste Du enligt läkemedelsverkets regler prova antibiotika. Börja nu!


Suzanne -52: Hej. Min son Joakim född -84 har besvär med nån form av acne (kanske). Inte så mycket finnar men desto mer rött och det är runt mun och näsa.
Större röda fläckar som han försöker dölja genom att ta handen och gnida där. Vad kan detta vara? Nån annan åkomma? Kommer i perioder.

Mats Berg: Hej Suzanne! Ditt kanske kan vara rätt. I den åldern kan det mycket väl vara rosacea. Det finns faktiskt ett receptfritt läkemedel mot rosacea idag: Rosazolkräm, som man köper på apotek och kan prova. Fungerar inte det, så ska han kanske försöka söka hudläkare - det kan vara svårt att skilja mellan akne och rosacea.


Gäst18025: Har fått veta att vitamin b5 är effektivt mot akne. Har därför provat det och ser märkbar effekt. Det är ett pulver man löser i vatten. Undrar om du har någon kunskap om detta och/eller vet om det finns några risker med att använda det? Är en 38-årig kvinna, har haft mer eller mindre acne hela mitt vuxna liv. Mest på rygg och bröst men även lite i ansiktet. Det har bara blivit förbättrat under mina graviditeter. Har även rätt så fet hud på dessa ställen. Borde jag göra något åt det? Vad kan det bero på?

Mats Berg: Hej! Som doktor är jag mycket tveksam till vitaminer mot akne (förutom a-vitaminsyrorna, som det finns massor med forskning på). Det finns bra läkemedel mot akne - sök distriktsläkare/hudläkare.


Gäst77227: Vad är aknebehandling? Hur mycket kostar det?

Mats Berg: Oj, det var en stor fråga. Läkemedel mot akne kostar sällan mer än 4-500 kronor per kvartal. Kolla på aknesidan på Netdoktor!


Cherrymary: Jag har länge ätit B5 vitaminer mot min feta hy (väldig fettöverproduktion) det hjälper inte. Vad kan dämpa min fettprodukion?

Mats Berg: Tyvärr finns inget läkemedel som permanent minskar fet hy, men all hy blir mindre fet med tiden.


P: Hej Mats! Började få akne i gymnasiet. Tio år senare har jag fortfarande lite. Har mått oerhört dåligt över min hy. Numer är det bara någon enstaka finne åt gången, men det som känns väldigt jobbigt är ojämnheterna (groparna) i hyn. Jag har inte jättemycket, men tillräckligt mycket för att vilja sjunka genom jorden varje gång jag själv eller andra ser mig i starkt ljus. Dessutom är mina porer i hela ansiktet stora.

Hur effektiva metoder finns det för hudslipning? Går det att minska porer? /P

Mats Berg: Hej! Nja, jag skulle nog rekommendera läkemedel till dig. Det finns flera utvärtes på recept som säkert skulle fungera jättebra t.ex Differin eller Epiduo i första hand, ev Duac. Sök en duktig husläkare!


Gäst58687: Det här ingen fråga utan ett inlägg ang akne Min yngsta son (Idag 22år) hade svår akne. Han har stora ärr både i ansikte och överkropp idag. Jag fick strida ordentligt med sköterskan på vårdcentral innan hon till slut gav honom en tid till husläkaren, som å andra sidan var helt underbar och skrev omgående ut medicin och en remiss till hudkliniken. Väl där fick han omgående Roaccutan som han sedermera fick äta i tre omgångar.

Mats Berg: Tack för det inlägget: Det måste finnas fler föräldrar som orkar strida för bra aknebehandling till sina ungdomar. De behöver hjälp och det finns bra mediciner - tyvärr är inte alla läkare så intresserade eller vet om hur bra mediciner dete finns. Stå på er och tack för inlägget!


Nathalie: När slutar man egentligen att få finnar? Har haft finnar sen jag var 14 år (är 18 år nu). Dom har självklart minskat men jag har aldrig haft en mjuk hud fri från akne. Det är så otroligt jobbigt för självförtroendet. Det är inga stora finnar med massa var, några gånger händer det, men ofta är det bara "vanliga" finnar. Har testat basiron, skinoren, differin men inget hjälper vidare bra. Ska jag hålla ut eller vad ska jag göra?

Mats Berg: Nix, Du ska inte "hålla ut" utan söka på nytt. Idag finns de relativt nya läkemedlen Epiduo och Duac, sen finns antibiotika i tabletter och slutligen Roaccutan, d.v.s. Du kan bli mycket bättre. Svar på första delen av frågan är att akne läker ut för de flesta i åldern 18-20, men för vissa fortsätter det upp i vuxenåldern - men det finns bra läkemedel!

Gäst91759: Hej Mats. Finns samstämmighet bland läkare i hur man bör behandla aknerelaterade problem? Vad finns det för riktlinjer för läkare att följa? Hur har kunskapen om akne förändrats genom åren och hur har behandlingen förändrats? Tack.

Mats Berg: Hej! En jättefråga, men ja, det finns en rätt stor samstämmighet, men forskningen kring akne får hela tiden nya rön och det kommer hela tiden nya läkemedel, så det är inte lätt att vara uppdaterad om man inte är specialist.


Pipaluck: Är en 17-årig flicka som har lite akne mest hakan o runt munnen vad ska hon använda för medel?

Mats Berg: Hej! Börja med Basiron receptfritt, nästa steg är receptbelagda läkemedel: Differin, Skinoren, Epiduo - man måste prova och söka läkare/distriktsköterska om det inte hjälper med Basiron.


Shir: Hejsan! Jag har haft akne under en period på två år. Nu är jag 19. För ca ett år sedan började jag använda hudvårdsprodukter från apoteket mot akne som består av en ansiktstvål, toner och återfuktningskräm. Aknen försvann inte helt, men jag kunde förhindra den bättre. Fast detta har inte alls minskat min feta hud. Hur ser du på sådana hudvårdsprodukter?

Jag har även ärr från många ärr. Inga djupa ärr, men mer röda och små ojämnheter. Kan detta på något sätt försvinna?

Mats Berg: Ack ja, Du frågar en doktor som är mycket skeptisk mot hudvårdsprodukter, där det saknas bra forskning - däremot finns bra läkemedel mot akne - sök läkare! De flesta ärr kan förebyggas med bra behandling, vissa självläker, men en del måste man slipa efter några år om de är störande.


Sebastian: Hej, vad finns det att göra om man redan fått permanenta ärr på rygg och axlar? Efter effektiv aknebehandling med Basiron och Epiduo så har jag endast minimal akne som inte påverkar mig lika mycket, men ärren är kvar.

En annan fråga, när man har en vätskefylld akneböld, vad är det bästa att göra med den? Vad är bäst att göra med en som är hårdare och mer smärtsam? Dessa dyker kanske upp varannan månad numera, innan var det mer regel än undantag.

Vänliga hälsningar Sebastian

Mats Berg: Ärr kan slipas med laser efter några år, men bäst effekt i ansiktet. Det mesta självläker dock. Beträffande bölder ska man nog låta dem vara, men man bör ha en behandling som gör att de inte kommer. Sök läkare/tjata på den du har träffat!


Carro: Hej Mats. Min dotter har en hel del "småprickar" över nästan hela pannan och på vissa delar av ansiktet. Vet inte om det är finnar eller om det är små pormaskar av något slag. Hur ska man kunna veta det? Jag har haft hyfsat svår akne när jag var yngre och fortfarande finns det spår av min akne, i form av ärr på ansiktet. Bör jag oroa mig för att min dotter ska få akne också? Finns det någon ärftlig faktor så att säga? Mina syskon har till exempel inte haft problem med akne.

Mats Berg: De flesta tonåringar får akne och ja, det finns en viss ärftlig faktor. Under tonåren finns egentligen inte så många andra sjukdomar som kan se ut på det sättet, men det finns mycket, mycket bättre läkemedel idag!


S.R: Hej! Jag är en 19-årig tjej som lidit av periodvis akne sedan jag var ungefär 12 år. Jag hade kraftig akne vid 12-13 år ålder som sedan avtog nästan helt och hållet fram till 17 års ålder. Då började jag få massor av finnar på vänstra sidan av ansiktet. Vad kan det bero på att jag bara fick det på halva ansiktet?

Min hud är väldigt fet och blir snabbt väldigt blank. Detta tycker jag är väldigt jobbigt. Vad kan det bero på och hur kan man förhindra det?

Tack på förhand!!

Mats Berg: Det är inte helt ovanligt med halvsidighet. Sen kan man ju undra om Du börjar komma upp i rosaceaåldern, där det är ännu vanligare med halvsidighet. Normal mens? Om svar ja på den frågan så behöver man inte fundera mycket mer, bara försöka få en bra behandling mot akne - det kommer ständigt ny bättre läkemedel!


USA1980: Hej Mats! Min dotter har prövat Basiron och blev besvärsfri men har sedan fått problem med svullnad och klåda av basiron. När hon slutade har besvären med acnen kommit tillbaka. Hon är snart 18 år, vad ska hon göra tycker du?


Mats Berg: Hej! Det finns inget annat receptfritt läkemedel, men flera på recept från husläkare eller distriktssköterska, t.ex. Skinoren eller Duac. Ge inte upp!


Fiona A: Hej! Om man är 31 år och är kvinna och har alltid haft bra hud och inga problem med akne och sen bryter det ut i hela ansiktet vid 29 år ålder. Provat flera krämer på recept, funkar ett tag sen kommer det tillbaka. Skulle det kunna bero på PCO/PCOS eller för mycket av manligt hormon? Det finns många symptom som stämmer in på PCO/PCOS. Tack på förhand!

Mats Berg: Hej! Är mensen oregelbunden så är det kvinnoläkare som utreder pco. Vissa får akne i Din ålder när de slutar med p-piller. Vidare kan akne börja när man är 30 utan nån av dessa orsaker. Slutligen kan du ha rosacea. Läsa på internetsidorna om dessa två åkommor!

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons