Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Akne (finnar)

Frågor och svar om hud och hår 2010

Kläder och skugga är bäst, men visst är dagen starka solskyddsmedel från faktor 30 och uppåt bra! Onsdagen den 16/6 svarade Mats Berg, docent, överläkare och verksamhetschef vid Hudkliniken, Sörmland, på besökarnas frågor om hud och hår.

Uppdaterad den: 2010-06-16
Författare: Redaktionen, Netdoktor.se

Annons

adella333: Jag undrar om det är skadligt att sola solarium en gång i veckan ca 6 min med solskydd på , har hört att det kan vara bra för att undvika d-vitamin brist, speciellt under vintermånaderna, stämmer detta ?

Mats Berg: Hej! Det finns nog inte mycket som är nyttigt med solarium. Det räcker generellt med 15 min utomhus/dag för att tillgodogöra sig de positiva uv-effekterna för d-vitamin. Solarium sliter alltid lite på huden, åldrar den etc.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Emmaemma: Hej! Fick för 6 mån sedan en böld på kinden. Den var röd-blå, varm och öm. På vårdcentralen lade de snitt och tömde ut var. Fick drän i efter. Har nu fått en ny böld mellan ögonbrynen men denna gång hann den inte bli röd-blå utan bara varm och öm. De lade snitt men "pillade" ut den inflammerade talgkörteln. Stygn denna gång. Min fråga är: vad kan jag göra för att undvika detta? Vill inte få ärr i hela ansiktet av talgkörtlar som behöver skäras upp och tömmas. Tacksam för svar!

Mats Berg: Tyvärr finns det nog ingen förebyggande behandling, såvida man inte har bedömt att Du har en böldakne. I de fallen kan man bota aknen/förebygga bölderna med behandling med den A-vitaminliknande tabletten Roaccutan.

Annons
Annons

Fotbollsdomaren: Hej , eftersom inget solskyddsmedel är bra enligt expertisen, hur skall man skydda sig då? Finns det något annat än att vistas under parasoll eller med kläder på?

Mats Berg: Hej! Kläder och skugga är bäst, men visst är dagens starka solskyddsmedel från faktor 30 och uppåt bra! De skyddar mot åldrande av huden och snällare hudcancrar, däremot kan man inte garantera att de skyddar mot melanom.

elna: Har behandlats några gånger för aktiniska keratoser med kryoterapi och fått bestående vita fläckar i ansiktet. Kan man göra något åt dessa?

Mats Berg: Hej! Tyvärr är de vita fläckarna mer eller mindre bestående och får sminkas över, eventuellt "sminktatueras". Det är en svår avvägning med frysbehandling (kryo) att inte frysa för länge, framför allt inte om man från början har en mörk pigmenttyp.

Gäst6190: Under högsommaren här i sverige - hur länge kan/bör man vistas ute i solen? Ska man försöka hålla sig inomhus ett tag eller går bra att vara ute mellan 11.00-15.00 om man håller sig i skuggan? Tack på förhand.

Mats Berg: Hej! Det beror ju förstås mycket på hur pass känslig man är: pigmenttyp, tidigare solskadad hud, ålder och dylikt. En allmän regel är att undvika direktsol mellan 11-15, d.v.s. hålla sig i skuggan de timmarna.

Gäst45088: Hej Mats. Jag är mamma till en 13-årig dotter. Själv har jag i yngre år (under väldigt lång tid) haft problem med acne. Nu undrar jag bara om det går att förebygga/förhindra på något sätt att min dotter ska få samma problem? Finns det några krämer/andra läkemedel som fungerar förebyggande? Tack! /Åsa

Mats Berg: Hej! Det finns en ärftlighet, men inte sådär väldigt stark. Man känner inte till någon förebyggande behandling eller diet för akne utan man får avvakta till finnarna ev. kommer...

Gäst63439: Vad är egentligen bäst, att sola 15 minuter i solarium eller pressa i solstolen några timmar?

Mats Berg: Huga! Pest eller kolera.. Svår fråga, beror ju på var Du befinner Dig och tid på dagen och året. Jag skulle ju som hudläkare hellre rekommendera 15 min solarium än 1 dag i solen kring ekvatorn i januari/februari när solen är kritvit... Men inte heller solarium kan förbehållningsfritt rekommenderas förstås. All sol sliter på huden, gör den äldre och skrynkligare (ja, jag är glädjedödare...)

fighter89: Hej! Jag är en tjej på 21 år som har hudsjukdomen Rosacea. (Behandlas nu med Rozex och Tetralysal 1 kapsel/dag.)
1. Jag undrar vad jag ska tänka på när jag ska köpa solskyddskräm till min känsliga ansiktshud? Något speciellt märke/sort som rekomenderas för känslig hud?
2. Jag undrar om det finns någon sorts laserbehandling som kan hjälpa mot Rosacea?

Tack på förhand!

Mats Berg: Tack för frågor på min "älsklingssjukdom"! 1) Du är Din egen testapparat! Prova på Din egen hud, vad Du inte reagerar på. Brukar märkas inom en kvart oftast. 2) Ja, det finns laser som hjälper mor rodnaden och blodkärlen vid rosacea, men ej mot finnarna. Fråga Din läkare först i såfall om hon/han kan rekommendera någon seriös laserterapeut, för det är inte helt gratis...

ulrika: Hej, jag har en liten bebis som jag ammar fullt. Mitt hår rasar just nu i massor. Finns det nått som hjälper mot håravfall när man ammar?

Mats Berg: Hej! Det är inte amningen som får håret att falla utan den nyligen genomgångna förlossningen! Under graviditeten växer allt så att det knakar - även håret. Efter förlossningen tappar Du allt hår, som normalt skulle ha fallit under de senaste 9 månaderna... Så bara Ditt blodvärde är OK, så ska håret börja växa (normalt) igen.

Göran: Är hudcancer ärftligt och i så fall i vilken grad? Både min mamma och mormor har varit drabbade, i övrigt ingen cancer i släkten. Är jag i risksonen?
Tack på förhand
från Göran

Mats Berg: Nej, ärftligheten är ganska svag. Det finns enstaka familjer där fler än 2-3 personer har haft melanom, men de är ganska sällsynta. Att ha enbart en släkting med melanom ökar inte risken. För övrig "hudcancer" är ärftligheten ännu lägre. Alltså: Du måste först veta vilken typ. Man använder ofta slarvigt namnet "hudcancer" om förhållandevis godartade förändringar.

Gäst56261: hej. Jag är en man på 28 år. Sedan ungefär ett halvår tillbaka har jag upptäckt pigmentförändringar på min penis. Det är en fläck som ungefär är lika stor som min lillfingernagel. Jag tror förvisso inte att detta är något farligt men vad beror detta på? Och&nbspkan det vara något farligt? behöver jag kolla upp detta? Tack!

Mats Berg: Hej! Man kan får "födelsemärken" och andra hudförändringar här på samma sätt som man får på annan hud och de flesta hudförändringar är ju "snälla" och "normala". Man får ju massor med liknande förändringar invärtes också, men de slipper man ju att se... Kort sagt: Man vet inte varför man får de flesta godartade förändringarna. Är den helt regelbunden kan Du nog vara rätt lugn, är den &gt5-6mm och oregelbunden så är det inte fel att kolla. Är Du ändå orolig: kolla alltid!

Trude11: Bäste dr Berg, Är bästa solningstiden mellan kl 11 - kl 15?

Mats Berg: Hej Trude! Stämmer utmärkt! Beror på solens läge på himlen. Hade vi inte sommartiden, så skulle det vara 10-14, men nu är det alltså 11-15. Men jag skulle kalla det för sämsta solningstiden, eftersom man löper störst risk för hudskador under dessa timmar. Solbrun blir man ändå när man är ute...

Gäst71343: Hur kommer det sig att allt fler får hudcancer idag än för typ 100 år sedan. Idag är ju de flesta medvetna om solens risker och skyddar sig varje dag. För 100 år sedan däremot jobbade ju människor på fälten och var mycket mer utsatta för solens strålar.

Mats Berg: Jag gillar den frågan! Melanom orsakas av brännskador i solen och de som alltid är utomhus har faktiskt mindre risk att få melanom p.g.a. att de inte bränner sig (fiskare, bönder etc). Dessutom solar vi intensivare nu, ofta vintertid och bränner oss därmed mer. De "snällare" hudcancrarna beror på antalet timmar i solen, men är också åldersberoende och vi blir betydligt äldre nu än för 100 år sedan och hinner få dessa cancrar. Melanom däremot har en topp kring 60 år, vilket är tidigt för en cancer och dessutom indikerar brännskador i ungar år som viktigast! Ha kläder på era ungar! Låter tjatigt och mossigt, men är kanske viktigt...

Gäst99569: Vad är egentligen hudcancer, den farliga typen alltså (malignt melanom)? Vad är det solens strålar gör mot oss? Väldigt tacksam för svar.

Mats Berg: Förenklat kan man säga att hudens pigmentceller löper amok och omvandlas till vanverceller som kan spridas. Denna spridning går dock förhållandevis långsamt (månader-år), så att först ska den bruna fläcken ha hunnit bli&nbspminst 5-10 mm bred (ibland flera centimeter) innan den börjar växa på djupet med risk att sprida sig via lymf och blodbanor. Man anser att brännskador i solen, framför allt som barn är den största risken.

Gäst36885: Såhär inför sommaren undrar jag hur man på bästa sätt skyddar sitt hår mot allt slitage? Dels brukar solen slita på håret, men även de ständiga doppen man tar i det blå blir i slitsamt för mitt blonda svall, har du några bra tips på hur jag kan vårda håret under sommaren? Tack! /juliett

Mats Berg: Hej! Nä, det finns ingen bra vetenskap kring detta förutom att använda shampon som inte är så uttorkande. Förmodligen är Din frissa mycket duktigare på detta än jag eller någon annan hudläkare. :-)

Gäst35072: Jag är 43 år och har alltid solat ganska mycket, har hy som tål solen bra. På ryggen har jag väldigt många "födelsemärken" av varierande storlek, som har blivit fler med åren. Bör jag gå och ta bort de större/de som läkaren bedömer, i förebyggande syfte?
/Fundersam

Mats Berg: Hej! rent allmänt har man regeln att brun-svarta fläckar större än 5-6 mm, oregelbundna och med flera färger i samma fläck bör övervägas för bortoperation i lokalbedövning. Låt läkare avgöra vilka som bör tas bort.

Gäst97024 ullabella: Vad gör man åt ett s.k. smultronmärke som sitter på kinden hos en 3-månaders baby. Ser ut som det har bildats en ganska tjock sårskorpa.

Mats Berg: Normalt gör man ingenting. Ganska vanligt och bara de jättestora, som skymmer synen eller andningsvägarna brukar behandlas (i dag inneliggande med läkemedlet propanolol i några månader).

Gäst64076: Hej, jag är 25 årig tjej som fortfarande har problem med finnar. Den enda gången huden verkar vara klar och fin är när jag använder p-piller (yasmin 28). Jag har slutat använda dem just nu. Jag försöker använda dem så lite som möjligt, men tyvärr är problemet med huden åter här. Inte bara i ansiktet utan på bröst och rygg framför allt. Vad kan jag göra åt det? Ska jag uppsöka speciallist. Jag orkar verkligen inte leva så här länge. Pinsamt att ha så mkt finnar i denna åldern.

Mats Berg: Du är inte ensam om dessa problem, som kan vara rätt svårbehandlade. Ofta kan distriktsläkaren hjälpa, men många hamnar hos specialist. I slutändan kan A-vitaminet Roaccutan bli aktuellt - för att bota aknen, men man kan i regel inte börja med detta medel (läkemedelsverket har synpunkter).

Gäst69649: Hej Mats. Jag har två döttrar, 11 och 12 år gamla. De är båda väldigt aktiva, spelar fotboll och tennis och umgås väldigt ofta med kompisar, inte minst under somrarna. Och då det är sommar har de inte särskilt mkt kläder på sig, de springer och badar och leker. Hur ska jag skydda de på bästa sätt från solens starka strålar? Det känns inte som att krämer hjälper eftersom tjejerna badar så ofta, vad säger du? Tacksam för svar/ mamman.

Mats Berg: KLÄDER!!!! Låter löjligt, men har bäst effekt. Men visst kan starka krämer (faktor 20-30 och uppåt) ha hyfsad effekt om man smörjer in det flera gånger på en dag, men det är inte lätt med ungdomar som inte står still i 2 sekunder... Sen ska man inte överdriva risken heller. Det viktigaste är att undvika brännskador, som har störst risk för att bilda den allvarligare cancerformen melanom.

ulrika: Hej igen. Jag bor i florida och har en heltäckande solskyddsdräkt 50 spf på min bebis (8 mån) när vi är på stranden. Är det okej att smörja in ansiktet, händer och fötter med solskydd på henne? Vi befinner oss nästan hela tiden under parasoll.

Mats Berg: Hej! Egentligen är de inte säkra för bebisar under 1 års ålder, men troligen ofarligt. Bäst är att skydda med kläder och undvika direktsol. Undvik åtminstone att vara där mellan 11-15. Floridasolen är "elak" för oss "blekfisar" (om Ni nu är såna).

hanna: Hej Mats. Jag är en 18-årig tjej som har page-långt hår. Mitt lilla problem är att jag vant mig (och mitt hår) vid att tvätta det varje dag. Jag har hört att det bästa är att tvätta håret en till två gånger i veckan, men detta är jättesvårt för mig. Håret ser äckligt och jättesmutsigt ut om jag inte tvättar det på en/två dagar. Hur ska jag vänja av mig? Finns det några bra produkter som gör att håret känns fräscht i flera dagar (och inte bara en som i mitt fall)? Tacksam för svar. /hanna

Mats Berg: Hej Hanna! Ledsen, men den normala hudläkaren är usel på denna typ av frågor - Din frissa troligen mycket bättre. I Din ålder brukar man kunna tvätta håret i stort sett dagligen...

Gäst35652: Hej. Jag har problem med oönskade könshår PÅ min penis, alltså inte runt omkring utan på den. Det väger mellan att raka och att noppra bort håren med pincett. Jag har tänkt noppra, men har hört att det både stimulerar hårväxten och kan leda till infektion samt att håret växer upp fel/fastnar i hårsäcken. Det jag undrar mest är hur pass farligt en sådan infektion skulle vara om den inträffar på penis. Är det hållbart att noppra i längden? Skulle du rekommendera att noppra eller raka?
Tack! /Erik

Mats Berg: Oj! En stackars "gamling" rodnar.... Låter rätt ofarligt och risken låter överdriven. Undviker gärna rekommendationer i detta område, där jag känner mig som novis :-)

trude11: Bäste dr Berg,1. Jag tvättar ovankroppen med hårchampot, när jag tvättar håret i duchen på morgonen. Går det bra i längden, eller måste jag tvätta huden med tvål? På kemilektionen i skolan, fick vi lära oss att det endast finns en formel för tvål. Att det finns olika tvål- och shamposorter beror på andra tillsatser, som färg och parfym.

2. Om jag solar högst ½ timme åt gången, och bara mellan kl 16 - 18, måste jag då ha solskyddskräm på?

Mats Berg: 1. Olika rengöringsmedel är ju olika uttorkande, men alla är inte känsliga för det. Beror ju mycket på anlag, ålder etc. Mår Du inte illa av det så fortsätt! 2. Svårt att svara generellt på frågan. Beror på Ditt pigment från början, hur pass brun Du är för stunden, var Du befinner Dig, tid på året. Viktigast med solskydd i början av solandet och om man är blek.

lizzie_52: Hej Mats. Jag är en kvinna som precis passerat en ålder av 56. Jag undrar varför det är vanligt att kvinnor på äldre dar får mustach? Alltså den är ju inte lika kraftig och synlig som hos män men många kvinnor får synliga hårstrån i ansiktet - vad beror detta på? Kan man undvika det på något sätt? funkar det att raka sig eller ser det bara ännu värre ut då? Tacksam för svar. P.S. jag vet att jag inte är ensam om att fundera kring detta. D.S

Mats Berg: Hej! man kan delvis undvika det genom hormoner, men inte helt ofarligt såvitt man vet. Beror troligen på ändrad hormonbalans i samband med mensens upphörande. Många tycker det blir bättre av rakning/vaxning. Bäst effekt med laserterapi, men kostar ju några tusen...

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »


Annons