Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Anna fick akne som vuxen

När Anna Eriksson var i tonåren såg hon kompisar med väldiga akneproblem och tänkte ”skönt att jag slapp det där”. Men efter att hon fyllt 20 började finnarna dyka upp även hos Anna. När det var som värst anpassade hon livet efter dagsstatusen på sin hy.
Annons

 – Så jag kom inte undan finnarna, jag heller. Jag kände  mig äcklig och ful, nästan som att jag var smittsam. Finnarna ledde till en osäkerhet som gjorde att jag inte riktigt vågade vara mig själv. Jag drog mig undan och  gömde mig under tjocka lager smink. Till och med på  solariet hade jag smink på mig för att ingen skulle se mina finnar. Hela min vardag anpassades efter min hy. Fastän det är mycket bättre nu är jag fortfarande inte riktigt bekväm med att visa mig utan smink - inte ens för min kille som känner mig så väl, säger hon.

De flesta som drabbas av finnar eller akne får problemen i tonåren. För Anna Eriksson, 29, blev det tvärtom. Hon hade inga finnar alls som tonåring – i vuxen ålder började däremot något hända. Under flera år blev finnarna bara fler och fler.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Jag vet inte exakt varför jag fick finnar som vuxen men jag tycker mig se flera olika faktorer som spelar in för hur min hud mår. Det är möjligt att jag alltid har haft en tendens till akne, men att den har fått en chans att blomma ut när jag ätit dåligt och inte skött om min hy.

Finnarna förvärras av mycket smink

Anna Eriksson menar att hon tidigare ibland slarvade med att tvätta sig i ansiktet. Hon använde också mycket smink och krämer som täppte igen porerna.

– Jag märker stor skillnad de gånger då jag tar på för mycket foundation. Då får jag genast mer finnar. 

Annons
Annons

Nu försöker hon att tvätta händerna ofta så att inga smutsiga fingrar kommer åt ansiktet och hon är noggrann med att byta lakan och handdukar. Dessutom försöker hon att skära ner på godisätandet. Det finns ännu inga vetenskapliga bevis för att en viss typ av kost kan ge akne, men Anna Eriksson tycker sig märka att finnarna blir fler om hon äter mycket socker. Även om de olika knepen har hjälpt till i kampen mot finnarna var det först när Anna Eriksson köpte en receptfri kräm med bensoylperoxid som hon märkte stor skillnad.

– Den torkar ut finnarna och jag märkte resultat nästan med en gång. Tidigare kunde jag ha uppåt femtio finnar i hela ansiktet, nu har jag kanske mellan en och fem.

"Nästan alla har ju haft problem med akne"

Hon tycker numera att det går åt rätt håll och att finnarna stadigt minskar i antal. Men självförtroendet har fått sig en törn.

– Även om jag ska vara hemma en hel dag sminkar jag mig för att finnarna inte ska synas. Jag vill helt enkelt inte bli påmind om mina problem.

Hon skulle önska att både hon själv och alla andra drabbade blev modigare - att fler vågade prata öppet om sina finnar och erkänna hur jobbigt det faktiskt kan vara.

– Nästan alla har ju haft de här problemen någon gång i livet och genom att prata med andra kanske du kan få olika tips och råd så att du hittar en behandling som hjälper just dig. Man ska ju inte behöva må dåligt bara för att man har finnar.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-02-24 01:10 (8 år sen)

  Jag har haft jätteproblem med finnar. Har provat allt.Det enda som har hjälpt mig är behandling hos Hjeronymuskliniken i Göteborg. Den finns i andra städer å produkterna säljs också i en del parfymerier acnekräm å DesoCare nattcrem å ansiktsvatten 7 å 9 e störtbra!!!!!!

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-23 20:39 (8 år sen)

  Finnar kan ocksü vara streptokocker. Dü müste huden rengöras med lämpligt medel

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-23 19:28 (8 år sen)

  Jag har haft finnar sen tonåren. Det ville aldrig ta slut. Jag brukade säja att jag aldrig blir vuxen. Sen var jag på ett Alovera party. Fick sr bilder före och efter användandet av krämen. Hon besvärades mest av rynkor, men sa till mej att det skulle hjälpa mot finnar också. Det renar hyn. Jag provade och efter ett tag, minns inte hur länge, märkte jag skillnad. Jag tvättar ansiktet och smörjer in ansiktet morgon och kväll. Märker jag att det är en finne på väg smörjer jag den varje gång jag går på toa. Den försvinner innan den mognar. Jätteskönt. Jag har slutat sminka mej. Slängde allt när jag fyllde 50.6

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-23 17:26 (8 år sen)

  För mig började min väg ut ur problemen också med att jag började tvätta ansiktet dag och kväll eftersom jag fått ett akne-set från Mary Kay av min syster. Såg ytterst lite skillnad efter tre månader men jag kämpade på och efter ett år var nästan alla finnar borta. Numera tvättar jag med tvål och vatten och det funkar lika bra det. Har dock kvar ansiktskrämen och det tror jag är viktigt att ha en bra med rätt balans för ens egna hud. Aknehud är ju mycket speciell, minsta obalans och man är antingen supertorr eller helt fettig. Intressant vad giorgina skrev om gluten. Jag äter inte heller gluten men för att det gör mig så trött. Tror dock kanske det kan ha betydelse. Laktosen är jag mer osäker på eftersom glutenintolerans ofta kan verka vara laktosintolerans.

 • Avatar Tidigare användare 2015-02-19 17:38 (8 år sen)

  Jag fick problem med akne i 21 års-åldern det tog flera år innan jag förstod att det måste vara något jag inte tålde.
  Efter att ha provat mig fram så vet jag nu att för mycket gluten och choklad och absolut inte laktos. Då slipper jag finnar.
  Om jag får en liten prick så tar jag lite Tea Tree oil, nästa dag är den praktisk taget borta.


Annons