Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

Frågor och svar om akne - hjälp finns att få

Mats Berg, Netdoktorexpert och en av landets främsta hudläkare: Jag blir så ledsen när jag hör att föräldrar som söker hjälp mot sina barns akneproblem möts av "det kommer att bli bra". Ge er inte! Det finns hjälp att få!


Publicerad den: 2012-06-01

Annons

Mats Berg besvarade medlemmars såväl som besökares frågor om akne i en expertchatt på Netdoktor. Här nedan kan du läsa alla frågor och svar.

Akne på näsan

Fråga 1 från Map: Min son, 9 år, har två rejäla akneangrepp på sin näsa, har varit hos huddoktor som tyckte vi skulle använda "Clerasil" från apoteket. På apoteket vill de inte sälja något aknemedel till honom då han är så ung. Har haft detta i 1 år nu. Är som en inkapslad inflammerad talgkörtel, svart, hårt och stort. Husläkare vill inte klämma/punktera den på grund av risk för ärrbildning. Hur länge kan man förvänta sig att detta kommer vara kvar? Finns det nått förutom rengöring man kan göra?

Mats Berg svarar: Läkemedel är alltid förstahandsbehandling tycker jag. Börja med Basiron som är receptfritt på apoteket, annars kan han få recept på till exempel Skinoren.

Annons
Annons

Fet hy, pormaskar och småfinnar

Fråga 2: Hej! Jag är en kvinna på 43 år som alltid har lidit av fet hy, mycket pormaskar och småfinnar. Jag lägger ut mängder av pengar på bra krämer som ska vara bra för min hudtyp. Går jag på ansiktsbehandling så är pormaskarna tillbaka efter några dagar igen. Tycker inte det spelar någon roll vad jag gör! Har genomgått 2 roaccotanbehandlingar för många år sedan, fått antibiotikakurer, utskrivet starka krämer, men inget hjälper i längden, blir en lindring just när jag tar behandlingen bara. Önskar få lite hjälp./Malin

Mats Berg svarar: Ledsen, fet hy finns tyvärr ingen behandling som har permanent effekt mot. Roaccutan hjälper bara tillfälligt. Hudterapeuterna har nog lika mycket att tillägga där som läkarna.

Finnar i hela ansiktet

Fråga 3 från Bellen: Hej Mats, jag är mamma till en tjej på 14 år. Hon har många småfinnar över hela ansiktet. Det är mer som små små bubblor och ibland kan vissa bli finnar så att säga. Men hon täcker dem med mycket puder och det ser verkligen inte bra ut. Jag försöker få henne att förstå att det inte hjälper med smink. Men vad ska vi göra? Hon mår verkligen jättedåligt och jämför sig alltid med kompisar som inte har en enda grej på ansiktet.

Mats Berg svarar: Börja med receptfritt Basiron på apotek. Hjälper inte det finns det många andra effektiva läkemedel som kan förskrivas på recept av doktor eller distriktssköterska.

Annons
Annons

Hårsäcksinflammation på lår och rumpa

Fråga 4 från Baravaraunderbar: Hej! Min son, snart 18 år, har i mer än 3 år haft problem med hårsäcksinflammationer på lår och rumpa. Vi har varit hos tre olika läkare som skrivit ut olika pencillinpreparat, Descutan, Fucidin och Klorhexidin. Inget av detta har hjälpt honom och lår och rumpa är fulla med utslag som ibland blossar upp och blir ännu värre. Ibland får några en lila ton och vissa spricker och vätskar. Detta har påverkat hans självkänsla jättemycket. Finns det verkligen inget annat att göra åt denna typ av besvär?

Mats Berg svarar: Dessa besvär gränsar ju till akne och man kan alltid börja med de receptbelagda medlen Dalacinliniment, Duacgel eller tetralysalkapslar.

Vitamin b5 mot akne

Fråga 5 från Fsklärare: Jag är en kvinna som slagits mot acnen sedan tonåren. Har ätit p-pillret cilest många år, det har hjälpt bra. Nu har jag slutat med dem(snart 45 år gammal) har blivit rekommenderad att äta hög dos vitamin b5 mot mina besvär. Har läst mycket om det, och har även en bekant som fått goda resultat av det. Är det farligt på något sätt att "överdosera" vitamin b5 så här?

Mats Berg svarar: Oj, inte helt inläst på B5, tror inte det, men finns inga vetenskapliga belägg på effekt. Det finns effektiva läkemedel mot akne även i Din ålder. Du skulle nog träffa en intresserad hudläkare.

Son som lider av akne

Fråga 6 från Maria: Vår husläkare bagatelliserar mig, mamma, när jag varit där med min 16-åriga son som verkligen lider av sin akne. Han har provat det mesta från apoteket. Läkaren menar att det blir bra! Men hallå - utan hans hjälp kan jag ju inte vända mig till hudkliniken i Malmö, dit jag önskar få gå. Vad kan jag göra nu? Är det via remiss jag kan få hjälp men hur när husläkaren nonchalerar min son och mig? Tipsa gärna.

Mats Berg svarar: Suck, vad ledsen jag blir av att höra sådant. Om det inte hjälper med att klaga för husläkarens chef - prova ringa direkt till Malmökliniken eller prova med någon av privatläkarna i området. Ge Dig inte! Det finns bra hjälp!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Problem med vuxenakne

Fråga 7: Hej! Min vuxna dotter har fått problem med vuxenakne. Stora bölder som "går inåt" vad är det bästa hon kan göra åt den saken? Självklart är det jobbigt på många sätt!

Hur länge brukar man ha så kallad vuxenakne (jag hade det själv tills jag var cirka 30 år). Med vänliga hälsningar/ Mamma till en vuxen dotter

Mats Berg svarar: Akne i vuxenåldern kan förekomma till 30-årsålden, men det finns effektiva läkemedel - sök erfaren allmänläkare, eller hudläkare.

Munsår på våren

Fråga 8 från Killi: Varför får jag alltid munsår på våren? Även efter en kort stund i solen, en kvart eller så? Det har helt klart med solen att göra.

Mats Berg svarar: Du har troligen herpesblåsor, som ofta kan utlösas av sol.

Plitor i ansiktet och överarmarna

Fråga 9: Hej! Min son på 12 år har små plitor i ansiktet och på överarmarna sedan några år tillbaks. Vad kan det vara och kan man behandla dem? Orolig mamma

Mats Berg svarar: Troligen inte. Brukar vara en normalvariant (alla mina 3 barn har haft det) som går över efter några år. Ansiktet skulle i och för sig kunna vara en lindrig akne (prova receptfria medel), men ser det likadant ut som på armarna, så är det samma sak.

Aknen är bra under graviditet och på sommaren

Fråga 10: Jag är 34 år och haft hudproblem de senaste åtta åren. Provat alla möjliga olika produkter men tycker inget hjälper. När jag var gravid försvann problemen nästan helt och sommartid blir det också bättre än vinterhalvåret? Kan jag inte få ordning på detta utan mediciner? Måste man äta mediciner förevigt med detta?

Mats Berg svarar: Det beror ju förstås på vad du har för besvär. Mycket kan bli bättre vid graviditet och på sommaren, till exempel akne och eksem. Du måste nog söka kunnig allmänläkare eller hudläkare.

Har mycket akne, men vill inte ta medicin

Fråga 11 från Maria: Sonen hade mycket akne, apotekets produkter hjälpte inte. Ville inte medicinera. Hittade på nätet Ecnaclyn, helt naturliga tabletter gjorda på ett mjölkprotein. Aknen försvann efter några veckor och kom inte tillbaka när han slutade med tabletterna. En bekant hade extrem akne 40 år gammal, började med stora mängder vitamin B5. Aknen försvann. Varför envisas läkare med att medicinera när man kan hjälpa kroppen att själv hantera obalansen?

Mats Berg svarar: Visa mig en vetenskaplig studie på B5 så kan jag börja tro på det. Dessutom vet jag ju inte vilka läkemedel han provat. Akne är inte alltid lättbehandlat, ibland kräver det mycket kunskap. På grund av tillfälligheter kan det mesta läka - det är därför läkare inte tror på mediciner som saknar vetenskapliga studier. Kan verka snobbigt, men tro mig - metoden att arbeta håller i längden. Läkare vägrar att lura sina patienter nämligen.

Vill bli av med finnar - men inget hjälper

Fråga 12 från Nathalie: Hej! Jag har haft finnar sen jag var 14 år och nu är jag 19 år. Jag har alltid lidit och mitt självförtroende är på botten på grund av detta. Det har minskat massor det senaste året men det är inte fullt borta. Jag har aldrig haft fin, slät hy utan några finnar och det är det enda jag önskar! Jag använder produkter/smink anpassat för min hy och är jättenoga med rengöring men det verkar inte hjälpa. Har fått massa salvor utskrivna men det hjälper absolut inte. Vad ska jag göra?! Ingen lyssnar.

Mats Berg svarar: Du ska börja med att söka en doktor som lyssnar! Ge Dig inte, byt doktor, kräv att få träffa specialist! Det finns tabletter med starkare/bättre effekt! Akne är en jobbig sjukdom, men kan nästan alltid lindras rejält!

Akne och rosacea - inget hjälper

Fråga 13 från Chriz: Hej! Har haft problem med akne ända sedan puberteten, är nu 41 och har diagnosen rosacea. Tar Tetralysal 2 gånger per dag sedan 2010 - Finacea gel lokalt i ansiktet och på överkroppen, och Ketokonazol för hårbotten. Har hållit på nu i två år men jag tycker inte att jag blir bättre, känns heller inte bra att äta antibiotika så länge. Har ni något råd till mig? Vad ska jag göra? Lider mycket av att inte kunna klä mig som jag vill eller se fin ut i ansiktet, på hals, axlar och nacke.

Mats Berg svarar: Hej! En erfaren hudspecialist behöver nog se på dig och bedöma din rosacea. Lika lättbehandlat som rosacea kan vara, lika svårbehandlat kan det vara ibland. Rosazolkräm kan möjligen ge ett tillskott, Oraceatabletter, Tetracyklintabletter eller Toaccutankapslar har ibland bättre effekt och för vissa hjälper bara speciella kärllasrar. Man måste se dig för att förstå vilket!

45 år och har fortfarande akne

Fråga 14 från Sassa123: Hej! Är en kvinna på 45 är som fortfarande lider av akne till och från. Inbillar mig att det följer menscykeln, eftersom det förvärras vid mens, då ansiktet känns mer "inflammerat". Jag tycker att det här är genant som vuxen, känns som ett tonårsproblem. Därför ser jag alltid till att det inte finns några whiteheads, framförallt, men även blackheads. Klämmer då bort dem, vilket jag förstår inte är en bra metod. Men vad ska jag göra? Är det bara att ge upp i min ålder? Aknen har dock aldrig varit riktigt svår.

Mats Berg svarar: Det enda du inte får göra är att ge upp! Det finns många mediciner som hjälper. Man har inte sämre effekt för att man är i din ålder, men du behöver träffa en kunnig och intresserad doktor.

Aknen kom tillbaka efter kur med Tetracyklin 

Fråga 15 från Lisa L: Hej, Vår 15-åriga dotter har under två vintrar ätit medicinen Tetracyklin Meda med ett mycket bra resultat. Hon har precis avslutat en kur som pågått i 6 månader. Efter bara 2 veckors uppehåll så kommer aknen tillbaka. Det är jättejobbigt för henne då aknen finns både i ansiktet och på ryggen. Hennes pappa hade stora problem med akne i tonåren. Finns det något annat som vi kan göra nu under sommarmånaderna?

Mats Berg svarar: Man ska alltid kombinera tabletter med utvärtes medel (till exempel Basion, Differin eller Epiduo), dessutom ska man inte ge längre kurer än 3 månader. Be din doktor läsa senaste läkartidningen - där står en artikel om hur man behandlar akne (som jag själv medverkat i). Svaret är alltså att det finns massor att göra behandlingsmässigt!

Akne, fet och oren hy

Fråga 16 från Makober: Hej! Min 16½-årige son har stora problem med akne, fet och oren hy. Han har tidigare fått 3 stycken månadsdoser Tetralysal 300 mg och blivit märkbart bättre. Nu är kapslarna slut och aknen har kommit tillbaka. Kan han fortsätta äta Tetralysal - och i så fall hur länge? Han lider fruktansvärt över att "vara ful" som han säger. (Hans äldre bror fick Roaccutan mot sin svåra akne. Denne är 21 år och har fortfarande besvär med akne, om än lindrigare numera.)

Mats Berg: Man ska alltid kombinera tetralysal med utvärtes medel och i så fall kan man upprepa kuren i denna ålder. Kommer det snabbt tillbaka flera gånger och han har en svår akne kan Roaccutan övervägas.

Akne i ansikte och på ryggen

Fråga 17 från Ninnan: Hej! Både jag och min man hade mycket problem med akne (i ansikte och på rygg) och led mycket av det upp till cirka 17 års ålder då det tack och lov försvann. Vi fick båda medicin mot vår akne men minns inte vad. Vi har tre barn och jag oroar mig för att de ska få dubbelt upp när både min man och jag hade det, för visst är det ärftligt? Vad kan man göra för att förebygga? Vårt äldsta barn är bara 9 år men mitt började i 12-års åldern så jag vill gärna vara förberedd.

Mats Berg svarar: Du kan inte förebygga (man känner inte till någon bra aknekost som hjälper för alla), men du kan behandla när det uppkommer finnar. De behöver inte få lika jobbig akne som ni, så typisk är inte ärftligheten och det kommer hela tiden nya bättre aknemedel.

Gropig hud - vad kan man göra?

Fråga 18 från Anneliesson: Hej! Gropig hud, kan man göra något för att de ska bli mindre eller synas mindre i ansiktet, eller får jag bara "gilla läget" att jag ser ut som jag gör? Jag åt Roaccutan när jag var 23 år, är 38 idag. 

Mats Berg svarar: En kosmetisk hudkirurg (kan vara hudläkare, plastikkirurg eller öronläkare) skulle troligen kunna slipa huden eller på annat sätt göra den mindre gropig. I många landsting måste man tyvärr betala själv - fråga innan om kostnad.

Akneliknande problem  sedan tonåren

Fråga 19 från kvinna34: Hej! Jag har haft akneliknande problem ända sedan tonåren. kvisslor och en mindre typ av finnar, på kinder mest men även i resten av ansiktet samt halsen. Det känns hopplöst! Har behandlats med det mesta men problemen återkommer alltid. Roaccutan i tonåren, tetracyklider. Det hjälpte men problemen kom tillbaka efter att jag slutat med medicinen. Hudterapeuter säger att jag har en lättare form av rosacea, vet inte hur jag ska tänka. De tuffa produkterna kan hjälpa men retar också!?

Mats Berg svarar: Rosacea har ju delvis en annan behandling och ibland kan det vara svårt att skilja sjukdomarna år, så du behöver nog träffa en erfaren hudläkare. Ibland kan man behöva ge Roaccutan flera gånger, dessutom har det kommit nya aknemedel.

Variga finnar på hakan och runt munnen

Fråga 20 från Angelica: Jag är ingen tonåring längre utan 30 år fyllda. Därför är det extra irriterande att få stora variga finnar på hakan och runt munnen. Innan jag fick mitt första barn för snart sex år sedan hade jag måttligt med akne och tyckte aldrig att det var ett problem. Nu efter två graviditeter börjar det kännas som ett problem. Har det med hormonerna att göra? Kan jag göra något åt det?

Mats Berg svarar: Med två graviditeter bakom dig skulle jag inte tro att det har med hormonerna att göra - man kan ha en jobbig akne i din ålder ändå. Visserligen kan det bli bättre av vissa p-piller, men det finns många effektiva aknemediciner också.

Hur kan man ta bort demodex?

Fråga 21: Hej, hur kan man ta bort demodex, vilken typ av behandlingar är lämpliga ?

Mats Berg svarar: Demodex är en parasit, vars betydelse vid rosacea är mycket omdiskuterad. I Sverige finns inte något självklart lättillgängligt parasitmedel (finns bl.a. veterinärmedicinska medlet Ivermectin).

Rekommendation om amerikanska versionen utav Proactive?

Fråga 22 från Frida: Skulle du rekommendera den amerikanska versionen utav Proactive, som tydligen ska innehålla helt andra aktiva ämnen än den som får säljas i Sverige? Kompisars barn som flyttat till USA har fått helt felfri hy efter att ha använt det, men det måste ju finnas en anledning till varför den inte säljs som den är i Sverige.

Mats Berg svarar: Ledsen, finns inte några bra vetenskapliga belägg för att detta är en viktig effektiv medicin.

Kan aknemedicin ge depressioner?

Fråga 23: Har hört att aknemedicin kan ge depressioner? Är det möjligt? Min son har en hemsk akne och inget hjälper.

Mats Berg svarar: Akne ger depressioner framför allt. Huruvida medicinerna också kan göra forskas det om (jag själv till exempel), men det finns inga bra belägg för att det är så (det står mycket trams på internet också). Sök en bra doktor och behandla!

Är kirurgi det enda alternativet mot aterom?

Fråga 24 från Henrik-68: Jag har haft akne förut men fått aterom. Jag är 44 år och undrar om det finns något annat än kirurgi att använda i mitt fall?

Mats Berg svarar: Nä, mot aterom hjälper bara kirurg - de är ju inkapslade.

Finns någon annan lösning än Roaccutan 

Fråga 25: Min dotter som är 18 år har haft svår akne i ansiktet under cirka 2 års tid. Hon har tagit flytande B-vitamin och använt diverse medel till huden men inget hjälper. Vi har hört om andra ungdomar som fått Roacutan av läkare och tyvärr fått biverkningar i form av kraftiga humörsvängningar. Finns någon annan lösning?

Mats Berg svarar: Akne ger humörsvängningar och så har jag hört att ungdomar också kan få det liksom vi vuxna. B-vitamin har ingen bevisad effekt, men det finns många läkemedel inklusive Roaccutan som har det. Jag har gett många hundra Roaccutanbehandlingar till svårt drabbade patienter och jag skulle aldrig gjort det om jag trott att jag skadat dem!

Hur ta jag upp min sons aknebesvär med honom?

Fråga 26 från karin123456: Hej! Jag har en son som är 20 år och har haft akne i cirka 3 år. Han verkar inte lida av det men det är ganska mycket och jag vet inte riktigt hur jag ska ta upp det med honom. Är det till en hudläkare man ska gå i första hand?

Mats Berg svarar: Lider han inte av det så kan man ju undra om det är viktigt för honom. Du får inte projicera dina kosmetiska ideal på honom. Har han bölder, däremot, så kan det vara viktigt att undvika ärr genom att behandla. Men det är nog till en allmänläkare man ska gå i första hand.

Akne kan självläka i alla åldrar

Fråga 27 från Snakazoid: Ett hett tips! Jag är en tjej på 26 år som haft problem med finnar/akne sedan tonåren. Provat allt, krämer och piller. Nu äter jag pantotentabletter samt ett annat piller som heter Pure skin båda är naturläkemedel och finns på Hälsokost affären. Inga biverkningar och nu är jag snart finnfri.

Mats Berg svarar: Förlåt om jag är en tråkig glädjedödare, med akne kan självläka i alla åldrar. Om detta verkligen hjälpte skulle man lätt kunna visa det i en kontrollerad vetenskaplig undersökning, vilket alltså inte är gjort. Usch vad tråkig jag låter, men det finns många effektiva läkemedel som nästan alltid hjälper. Det värsta jag vet är patienter som förlorar pengar på dyra produkter som inte är korrekt undersökta!!!!

Pormaskar på näsa och under underläppen

Fråga 28 från Annemone: Hej! Visserligen är jag ingen ungdom (60+) men har alltid haft pormaskar på näsa och under underläppen. Har försökt med uttorkande medel men dom finns alltid där. Vad finns att göra? Är normal/underviktig.

Mats Berg svarar: En hudläkare kan bränna/värma bort pormaskarna och man kan alltid prova med receptbelagda a-vitaminkrämer.

Svårt att veta vilken hudtyp jag har

Fråga 29 från student89: Hej! Jag har svårt att veta vilken hudtyp jag har. Jag har acne och pormaskar = som ger mig fet hy, rosacea = som gör min hud jätte känslig, plus att jag alltid blir torr efter att jag tvättat ansiktet eller duschat och dessutom visar hudtest med en apparat på apoteket visar jag har väldigt torr hud.

Jag blir helt förvirrad. Hur ska jag veta vilka produkter som passar min hud bäst om jag inte ens vet vilken hudtyp jag har. Snälla hjälp, jag måste behandla mitt problematiska ansikte med rätt produkt och har inte all värdens pengar eller tid till att testa massa produkter och dessutom för alla hudtyper :S.

Mats Berg svarar: Ibland kan det vara precis så förvirrande som Du beskriver och an kan ha flera hudsjukdomar. Du behöver troligen träffa en hudläkare. Medlen skinoren och finacea kan hjälpa både vid akne och rosacea och brukar inte irritera huden så mycket.

Vilken hudtyp drabbas av rosacea?

Fråga 30 från rosacea: Hej Mats! Vilken hudtyp har vi som drabbats av rosacea?

Mats Berg: Hejsan! Det beror på vad du menar med hudtyp? Oftast - men inte alltid - är det ljushyllta personer, som lätt bränner sig i solen och man tror att rosacea är vanligast i Sverige och på Irland. Jag är själv en av två ansvariga på en stor epidemiolgsik undersökning i sju länder, som ska undersöka hur vanligt rosacea är i andra länder och vilka som drabbas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.