Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

Akne både tidigt och sent i livet

Akne är en kronisk sjukdom som kan dyka upp i många stadier av livet och följa med en person ända in i medelåldern. Det är inte ovanligt att även barn under tio år får akne, berättar Netdoktors akneexpert Cristina Oprica.

Annons

− Akne ska betraktas som en kronisk och ofta långdragen sjukdom, säger Cristina Oprica, dermatolog vid Södersjukhuset i Stockholm.

Redan nyfödda barn kan ha akne som orsakas av att hormoner förs över från mamman. En annan variant av akne drabbar små barn vid tre till tolv månaders ålder. Sedan kommer några barnaår mellan ett och sju år då det är ganska ovanligt med akne. Akne i den åldern bör alltid utredas av barnendokrinolog för att utesluta att det ligger en hormonell avvikelse bakom. Men det som vi idag kallar tonårsakne kan dyka upp redan i sjuårsåldern och är inte helt ovanlig för barn under tio år. För några är det de första tecknen på tidig pubertet och beror på att binjurebarken börjar producera hormon som kan ge ökad talgproduktion.

− Idag söker föräldrar till barn i sju till tolvårsåldern allt oftare vård för akneproblem. Jag tror egentligen inte att det beror på att akne går ner i åldrarna utan snarare på att föräldrarna uppmärksammar problemen mer. Det beror säkert också på att det är idé att söka hjälp eftersom vi har bättre möjligheter att behandla idag.

Annons
Annons

Tyvärr finns det inte så mycket forskning om behandling för mindre barn, så Cristina Oprica rekommenderar att man följer samma råd som för tonåringar. I första hand provar man utvärtes antibiotikafri lokalbehandling och om det inte hjälper får man gå över på starkare preparat som läkare på vårdcentral eller dermatolog kan skriva ut.

Sök hjälp

Med tidig behandling går det att undvika att det bildas ärr som barnet sedan får med sig genom livet. Men det finns ingenting som tyder på att tidig behandling skulle bromsa svårighetsgraden av den akne som personen sedan utvecklar senare i tonåren.

− Man ska absolut söka hjälp om man besväras av akne, även för barn under tonåren. Akne påverkar ju utseendet och det är en sårbar period i många barns liv. Akne är en kraftig påfrestning för psyket som förknippas med nedsatt självförtroende, och till och med ångest och depression. Enligt vissa studier påverkar akne livskvalitet lika mycket som astma eller diabetes. Därför ska man ta akne på allvar även om den slår till tidigt i livet.

I vuxen ålder

Aknesjukdomen kan sedan följa med en människa i många år, långt upp i vuxen ålder. Och sedan finns det ytterligare varianter av sjukdomen som dyker upp sent, i 30- 40-årsåldern. Därför är akne en kronisk sjukdom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons