Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

”Akne är inget att skämmas över”

”Det är viktigt att jag som förälder peppar min tonåring utan att såra. Akne är inget att skämmas över!”. Det säger 41-åriga Susanne, som själv haft akne och är mamma till två pojkar med svår akne.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-05-30

Annons

Sämre självförtroende, nedstämdhet, oro och utanförskap är något som många med akne lider av. Det är något Susanne känner igen.

– När min äldsta son Joakim fick problem med akne kunde jag direkt relatera till hans problem. Jag har själv haft akne liksom mina bröder, berättar Susanne.

Joakim, idag 22 år gammal, fick akne redan som 13-åring när han började högstadiet.

Annons
Annons

– Det började precis vid puberteten och pågick under hela min gymnasieperiod. Först kanske jag inte skämdes så där jättemycket men i takt med att det blev värre så kände jag själv att det blev pinsamt. Jag ville helst inte träffa kompisar och framförallt inte vistas med tjejer. Jag försökte undvika umgänge så gott jag kunde, säger Joakim.

– När Joakim berättade att han tyckte hans akne var ett problem kontaktade jag omgående en hudläkare. Jag kände direkt att det var viktigt att jag och Joakims pappa var engagerade och visade att vi bryr oss, säger Susanne.

Susanne vet hur det är. Idag är hon 41 år gammal och lider fortfarande av akne som stundtals blir värre.

– Som ung tyckte jag att det var skitjobbigt rent ut sagt. Jag undvek att visa mig bland folk och skämdes jättemycket för att jag kände att inget hjälpte mot min akne. Idag är det inte lika jobbigt, men visst händer det att jag får skov ibland och då ser det för jäkligt ut, säger Susanne.

Annons
Annons

För Susanne är det viktigt att peppa sina två söner, särskilt nu när den yngsta, 15 år gammal också börjar få problem med akne på både ryggen och längs med hela hårfästet.

– Han påverkas jättemycket och tar väldigt illa vid sig, så pass att han tycker det är jobbigt att gå i skolan, han vill avboka som sommarsemestern och helst inte göra något alls. Det är otroligt jobbigt att se och ibland hantera.

Susanne har lärt sig att det inte hjälper att förringa eller bagatellisera akneproblem, just för att unga liksom vuxna blir så utsatta när problem är synliga för ögat.

– Jag säger alltid till mina barn att akne eller andra hudproblem inte är något man ska skämmas över. Det är många som lider av det, vissa får värre problem, andra lindrigare. Ett tips till andra föräldrar är att de ska söka hjälp när de ser att deras tonåringar börjar få problem med akne. Hjälper inte apotekets produkter efter två månader, då ska man kontakta en hudläkare. Det är otroligt viktigt att visa att sitt barn att man tar hans eller hennes problem på allvar. Engagera dig och visa att du bryr dig, säger Susanne.

Hudläkaren och Netdoktorexperten Mats Berg håller med Susanne om att det är viktigt att föräldrar till ungdomar med akne söker hjälp, för det finns hjälp att få.

– Jag blir arg på hela det här ”akne läker ut-snacket”. Det finns mycket en duktig husläkare kan göra. Unga med akneproblem ska inte behöva lida av sämre självförtroende, utanförskap och nedstämdhet. Det måste finnas fler föräldrar som orkar strida för bra aknebehandling till sina ungdomar. De behöver hjälp och det finns bra mediciner, säger Mats Berg.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Är du förälder till en ungdom med akneproblem – hur har du hanterat ditt barns hudproblem? Diskutera här nedan

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.