Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hormonsjukdomar

D-vitaminbrist

Man skiljer mellan D-vitaminbrist och D-vitamininsufficiens. Vid D-vitamininsufficiens finns något högre nivåer av D-vitamin i blodet än vid D-vitaminbrist, men nivåerna är ändå sänkta. Vid påvisad D-vitaminbrist eller vid D-vitamininsufficiens med symtom kan man behandla med D-vitamin.


Uppdaterad den: 2018-12-04
Sakkunnig: Anna Nager, Specialist i allmänmedicin och docent vid Karolinska Institutet

Annons

Vad är D-vitaminbrist?

Under sommarhalvåret är solbestrålning den viktigaste D-vitaminkällan. D-vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet även under vinterhalvåret. Om man äter fisk regelbundet, särskilt fet fisk som lax, sill och makrill, och D-vitaminberikade produkter, som mager mjölk och margarin, får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin även under vintern. De som riskerar att få för lite är de som inte äter denna typ av mat. I Sverige är numera även havre-, soja- och risdrycker D-vitaminberikade.

Hos barn kan brist på D-vitamin orsaka rakit (engelska sjukan) som leder till tillväxthämning och försenad skelettutveckling. D-vitaminbrist hos vuxna kan ge nedsatt bentäthet och ett tillstånd som kallas osteomalaci. Osteomalaci kännetecknas av skelettvärk, smärtande och svag muskulatur samt ökad risk för frakturer.

Uttalad D-vitaminbrist är sällsynt och beror då oftast på tarmsjukdom som försämrar upptaget av näringsämnen (malabsorption) eller mycket ensidig kost. Även i de flesta låginkomstländer är D-vitaminbrist sällsynt, sannolikt tack vare rikligt med solljus. Ett undantag är kvinnor som av religiösa eller kulturella skäl sällan lämnar hemmet eller som måste täcka sig när de är utomhus. Mörkhyade personer som bor i Skandinavien löper en ökad risk att drabbas av D-vitaminbrist eftersom solljus har svårare att tränga igenom mörk hud och eftersom D-vitamin inte bildas i huden under vinterhalvåret om man vistas i Skandinavien.

Man skiljer mellan D-vitaminbrist och D-vitamininsufficiens. Vid D-vitamininsufficiens finns något högre nivåer av D-vitamin i blodet än vid D-vitaminbrist, men nivåerna är ändå sänkta. D-vitamininsufficiens är vanligt hos äldre som tillbringar lite tid utomhus.

Annons
Annons

Symtom

Långvarig D-vitaminbrist drabbar i första hand muskler och skelett. Muskelbesvär visar sig genom svaghet och värk. I uttalade fall kan muskulaturen bli så svag att man inte klarar att gå i trappor eller resa sig från en stol. Smärtor i skelettet är mer sällsynt och börjar ofta i ländryggen för att senare sprida sig till bäcken, höfter, lår, rygg och bröstkorg. Symtomen åtföljs ibland av koncentrationssvårigheter och nedstämdhet. De symtom som orsakas av D-vitaminbrist försvinner med D-vitaminbehandling i tillräcklig dos.

Diagnos

Diagnos ställs genom ett blodprov som mäter mängden D-vitamin i blodet. Om värdena är låga tar läkaren ytterligare några blodprover som bekräftar diagnosen.

Annons
Annons

Behandling

Vid påvisad D-vitaminbrist eller vid D-vitamininsufficiens med symtom kan man behandla med D-vitamin. Eventuellt ges även kalciumtillskott som komplement. D-vitamin är fettlösligt och det krävs att man får i sig lite fett samtidigt med tillskottet för att kroppen ska kunna ta upp vitaminet. Läkemedel med D-vitamin innehåller tillsatta fettsyror vilket inte vanliga kosttillskott gör.

Vitamin D i kombination med kalcium minskar risken för frakturer hos framför allt sköra äldre med otillräckliga D-vitaminnivåer och lågt kalciumintag. Vitamin D utan tillägg av kalcium har ingen sådan visad effekt.

Förebyggande behandling

Livsmedelsverket rekommenderar att följande riskgrupper tar D-vitamintillskott (finns receptfritt på apotek) för att förhindra D-vitaminbrist/insufficiens:

  • Alla barn upp till 2 år (10 µg/dag).
  • Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (10 µg/dag):
    • Särskilt viktigt under vinterhalvåret, uppehåll kan göras maj–augusti, men det går bra att ta tillskott hela året
  • Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (10 µg/dag om man äter fisk och D-vitaminberikade produkter, annars 20 µg/dag):
    • För att bilda D-vitamin motsvarande 5–10 µg per dag räcker det i juni och juli att vara ute barärmad 15 minuter 2–3 gånger/vecka
  • Personer som är äldre än 75 år (20 µg/dag).

Prognos

Prognosen är god vid tidig behandling. Behandling med D-vitamin har en snabb och god effekt hos yngre. Hos äldre fungerar behandlingen för det mesta också bra, men för dem som haft en D-vitaminbrist i många år kan i vissa fall ett kroniskt smärttillstånd utvecklats som inte går att behandla med D-vitamin.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons