Fråga experten om sköldkörtelsjukdomar

Här besvarar Kenneth Ilvall på Netdoktors besökares frågor kring hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom. Välkommen att ställa dina frågor!  

Vill du veta mer om Sköldkörtelkliniken, klicka här »


Fråga   Hormonsjukdomar

Fråga: Behöver jag levaxin?

Hej!

Kort info om mig är att jag är en kvinna på ca 25 år som är 174 cm lång och pendlar mellan 62-65 kg. Löptränar mycket, och går promenader ca en mil om dagen och äter en mycket hälsosam kost (utöver att jag gärna unnar mig nåt glas vin på helgen liksom.) Är med andra ord väldigt mån om min hälsa. Jag har diabetes typ 1 sedan jag var 8 år som är väldigt välbehandlad, (är ett kontrollfreak så hba1c är 34). Alltid haft fina blodprover generellt, blodfetter osv och brukar dessutom tjata till mig att få kolla extra utförliga blodprover en gång i halvåret istället för rutinkontrollen som är en gång per år pga oro över att något ska vara fel. sköldkörtelvärdet är ju ett rutinprov man tar på oss som har diabetes typ 1 ca en gång per år eftersom risken är lite högre att drabbas av det. Jag kollas dock oftare än så på begäran.
 
Nu till problemet... Jag har haft ett, citat, \\\"lätt förhöjt\\\" tsh-värde några gånger men aldrig fått levaxin, (övriga värden, T4 osv har alltid varit normala) första gången detta hände var när jag var 20 år, då låg jag vid ett tillfälle på 4,95 men sen sjönk det och låg inom normalintervallet tills förra året ungefär. Sen har tsh-värdet sett ut enligt följande: i september förra året var det 4,6, sedan i januari i år var det 4,4, sedan sjönk det i april till normalområdet på 3,5. Men när jag var hos läkaren nu i september var det återigen lite \\\"rödmarkerat\\\" enligt min läkare. Hon sa att mitt t4-värde däremot alltid varit helt normalt och det värdet var ännu bättre nu (15 tror jag) än i april då tsh-värdet låg på 3,5. Hon sa inte vilken siffra det var denna gång, bara att det var \\\"lätt förhöjt\\\". Hon ville nog egentligen inte ens säga att tsh gått upp lite igen för att hon vet att jag blir stressad, men känner mig otrygg i detta och rädd att det inte kommer behandlas i tid. Har ingen lust att bli totalt sliten med alla symptom det för med sig innan vi sätter in en behandling. 
 
Läkaren sa även att hon kollat TPO-antikroppar nu som var jättebra, helt negativa, på noll liksom. Hon sa även att förhöjningen på tsh kan vara min egna normala variation och att det inte finns nån indikation för hypoteros och att behandla med levaxin. Jag blev dock oerhört ledsen över att det gått upp igen då jag äntligen fått ner det i april (börjat med ksm66 och försökt äta mer selen). Hon sa att man först sätter in behandling när tsh närmar sig 10 och att det bara är lite förhöjt i mitt fall, hon sa inte siffran denna gång dock så vet inte mer än att det är under 10 och \\\"lätt förhöjt\\\". Hon sa även att hon kollat TPO-antikroppar på mig vid ett tidigare tillfälle plus nu vid senaste provtagningen och det har alltid varit på noll/negativt eller vad man säger. 
 
MEN! Jag har dock problem med att gå ner i vikt tros hård träning och extremt lågt kaloriintag (äter i princip ALDRIG över 1500 kalorier om dagen och är väldigt fysiskt aktiv. Jag räknar inte fel utan har stenkoll på vad maten innehåller och väger den till och med och för matdagbok). Går inte ner alls utan ligger på i princip samma vikt. Även trög i magen generellt och ofta rätt trött. Jag har läst mycket skräckhistorier och om folk som får behandling med ett tsh på bara 4,3. Undrar därför om jag verkligen kan lita på min läkares bedömning. Min fråga är om man man verkligen kan ha ett högre normalintervall än referensvärdet på 4? Innan förra året verkar jag ju konstant ha legat under 4 förutom den där gången 2014. Är inte detta ett givet \\\"försteg\\\" på att jag kommer drabbas av hypotyreos? Tycker du att det borde behandlas? Rädd att min kropp tar skada av det höga tsh-värdet. Förstår inte helt de olika proverna, ska inte alla sköldkörtelprover vara bra för att man ska kunna vara lugn? Glädjs inte alls åt att alla andra blodprover (lever, blodfetter, hba1c, you name it) var toppen utan känner mig bara oroad över tsh. Ska få kolla ett nytt prov i december för jag bad om det, räcker det eller borde jag kolla tidigare? Bör jag vända mig till en annan läkare eller hur går jag vidare? Behöver jag gå vidare med detta enligt dig? Detta äter upp mycket av min tankeverksamhet. Oerhört tacksam för svar.
Svar:

Hej!

De generella riktlinjerna är designade för personer utan symptom, men om man har symptom och samtidigt har förhöjda värden skall man prova behandling enligt de bedömningar vi jobbar efter. Jag tänker att du kan invänta provet i december och om det fortsatt är förhöjt skall du be om att få behandla på försök under ett halvår iaf och sedan göra en effektbedömning tillsammans med din läkare. Om hen inte tycker det är en bra idé kan du alltid prova att vända dig till Medicheck och mina kollegor där för en bedömning.

Lycka til!

MVH//Kenneth Ilvall


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Tagit bort lio

2021-08-25 | 20:40

av Kenneth Ilvall

Värk i kroppen

2021-08-4 | 14:13

av Kenneth Ilvall

Mår dåligt av Levaxin

2021-07-28 | 22:03

av Kenneth Ilvall

Levaxin och sömn!

2021-07-30 | 08:19

av Kenneth Ilvall

Pressat TSH

2021-03-9 | 09:28

av Kenneth Ilvall

Justera levaxin eller liothyronin

2021-08-14 | 10:44

av Kenneth Ilvall

Fluktuerande TSH värden

2021-05-11 | 21:57

av Kenneth Ilvall

Stötar och ilningar

2021-05-6 | 10:43

av Kenneth Ilvall

Hypothyreosprover

2021-04-26 | 14:14

av Kenneth Ilvall

Skadad/flyttad svällkropp

2021-08-10 | 15:16

av Kenneth Ilvall

fluoxetin

2020-10-12 | 10:55

av Kenneth Ilvall

Sluta äta Levaxin?

2020-10-10 | 15:00

av Kenneth Ilvall

Magsäckens storlek

2020-10-9 | 16:02

av Kenneth Ilvall

Glömd medicin

2020-09-30 | 11:50

av Kenneth Ilvall

Bilder framför sig

2020-09-30 | 19:53

av Kenneth Ilvall


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.