Fråga experten om sköldkörtelsjukdomar

Här besvarar Kenneth Ilvall på Netdoktors besökares frågor kring hypotyreos eller annan sköldkörtelsjukdom. Välkommen att ställa dina frågor! 

Vill du veta mer om Sköldkörtelkliniken, klicka här »


Fråga   Hormonsjukdomar

Fråga: Bättre en till två veckor sedan sämre igen.

Hej,

 

Jag har haft hypotyreos i flera år. Vid diagnos var

Tsh 5.6 

Ft3 3.6 (3.5-6.5)

Ft4 11 (10-19)

Fick först Levaxin 25 som sedan ökades allt eftersom. Fick effekt först vid 75mcg. Mådde bra i en till två veckor sedan dåligt igen. Så fortsatte det vid varje ökning och även när jag sänkte då jag låg lite högt. Sedan efter ett år fick jag även liothyronin. Vidd insättandet av denna mådde jag otroligt bra i en till två veckor för att sedan få sämre mående igen. Ligger nu sedan ett år på ren stabil dos av Levaxin och Liothyronin med värden i övre referens på båda. Jag mår inte alls så bra som tillfällena vid ökning/sänkning eller som i starten av liothyronin men ok. Vad beror detta på och finns det något jag kan försöka göra för att försöka må som jag gjorde den veckan det var som bäst vid dosjustrering? Jag upplevde det som att det var mitt sanna jag. Otroligt tacksam för din tanke om detta.

Med vänliga hälsningar

Anna

Svar:

Hej Anna!

Det mönster som du beskriver har ca 20 % av de som är diagnosticerade med hypotyreos. De flesta lider i tysthet och hankar sig fram, men du kan kontakta Medicheck och vår Sköldkörtelklinik så kanske de kan hitta ett sätt att vrida på behandlingen något och även överväga andra behandlingsalternativ till den medicinering du har idag.

MVH//Kenneth Ilvall


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Hög puls vid aktivitet 2

2020-09-22 | 22:31

av Kenneth Ilvall

TPO-ak

2020-08-19 | 18:29

av Kenneth Ilvall

Nedtrappning av Levaxin och Lio

2020-09-22 | 23:18

av Kenneth Ilvall

Cystor i magsäcken

2020-09-16 | 19:18

av Kenneth Ilvall

Odefinierade smårta

2020-09-16 | 19:44

av Kenneth Ilvall

Hypertyreos och gravid

2020-09-16 | 22:15

av Kenneth Ilvall

Allergisk?

2020-09-17 | 19:42

av Kenneth Ilvall

Vattkoppor

2020-09-17 | 14:52

av Kenneth Ilvall

Hjärntumör

2020-09-18 | 12:14

av Kenneth Ilvall

buprenorfin

2020-09-10 | 23:01

av Kenneth Ilvall

Minirin

2020-09-10 | 22:32

av Kenneth Ilvall

Hög puls vid aktivitet

2020-09-11 | 11:14

av Kenneth Ilvall

Knölstruma

2020-08-20 | 17:46

av Kenneth Ilvall

Följdfråga

2020-09-21 | 15:36

av Kenneth Ilvall

Min dotter.

2020-09-17 | 00:04

av Kenneth Ilvall


Annons
Annons
Annons