Posttrombotiskt syndrom


Uppdaterad den:
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Vad är posttrombotiskt syndrom?

Venerna är de blodkärl som leder tillbaka blodet till hjärtat. Venerna i underbenet och låret är utrustade med invändiga klaffar som ska förhindra att blodet rinner tillbaka i riktning från hjärtat. Posttrombotiskt syndrom betecknar det tillstånd som uppstår när en blodpropp i en ven i låret eller vaden har förstört klaffarna eller lett till ärrbildning i de djupa venerna så att det stör det fria blodflödet. Det är alltså ett följdtillstånd, en komplikation till genomgången djup kärlinflammation – djup ventrombos. Ett sådant följdtillstånd medför ökat invändigt tryck i venerna, vilket i sin tur medför förändringar i vaden eller låret på grund av utsöndring av vätska från blodkärlen.

Posttrombotiskt syndrom förekommer vanligtvis efter tidigare blodpropp i vad eller lår.

  • Efterhand svullnar benet, särskilt i vad- och fotledsområdet.
  • Det sker en färgförändring och huden blir blågrå eller brunaktigt missfärgad.
  • Ofta uppstår också eksem och sårbildning i huden och vissa får plågsam klåda.
  • Många får varierande grader av smärta eller tyngdkänsla i foten.

Omkring hälften av dem som har haft blodpropp i de djupa venerna utvecklar posttrombotiskt syndrom inom två år.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Orsak

Klaffunktionen i benen

Vener är blodkärl som leder blodet tillbaka från kroppens vävnader till hjärtat. Om blodet levrar sig i ett sådant blodkärl hämmas blodets återflöde. Den drabbade kroppsdelen kan då bli blodfylld och svullen.

Många olika saker kan leda till att blodproppar bildas i de djupa venerna. Den vanligaste orsaken är immobilisering – sängbundenhet eller låg aktivitet i samband med sjukdom eller operationer. Risken är högre vid till exempel cancersjukdom. Behandling med östrogen ökar också risken. i många fall kan man inte hitta någon säker förklaring till blodproppsbildningen.

När en ven täpps till ökar trycket inne i venen. Venerna innehåller klaffar som fungerar som ventiler som gör att blodet bara kan strömma åt ena hållet genom blodkärlet, nämligen mot hjärtat. När trycket ökar inne i venen kan dessa klaffar bli förstörda. Det gör att venerna inte leder blodet lika effektivt som tidigare och blodet "stockar sig". Detta kan också medföra att vätska utsöndras från blodkärlet och ger svullnad och färgförändringar.

Annons
Annons

Huden blir skör på grund av svullnaden och det kan bildas öppna sår.

Behandling

Avsikten med behandlingen är att förhindra vätskeanhopning (ödem) i foten/vaden, förebygga sårbildning och att säkerställa bästa möjliga blodcirkulation i foten.

Det finns flera saker du kan göra själv:

  • Om du använder stödstrumpor under och efter behandling för blodpropp kan det förebygga posttrombotiska besvär. Strumporna bör användas under lång tid, gärna flera år efter den akuta behandlingen. I varje fall bör strumporna användas så länge du har tendens till svullnad i foten.
  • Noggrann hudvård är viktigt för att förebygga sår.
  • Daglig aktivitet och motion bidrar till att hålla blodcirkulationen i gång och kan dämpa graden av vätskeansamling och besvär.

Tillståndet går inte att behandla kirurgiskt eller med mediciner.

Prognos

Man får räkna med att besvären blir värre med åldern. I alla fall gäller detta om man slarvar med behandlingen. Besvären kan skapa problem i vissa typer av arbeten. Både hårt fysiskt arbete och stillasittande eller stillastående arbete kan förvärra besvären.