Hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar är sjukdomar i hjärtats och resten av kroppens blodkärl. Huvudorsak till sjukdomen är åderförkalkning. Man får olika symptom beroende på var i kroppen åderförkalkningen är mest utvecklad.


Uppdaterad den: 2008-10-02
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vanligast är att man får symptom från åderförkalkning i hjärtats, hjärnans eller benens pulsådror.

Symptomen från hjärtat är huvudsakligen kärlkramp, som man får när blodförsörjningen till hjärtat inte är tillräcklig, eller - vid allvarliga tillfällen - blodpropp i hjärtat, så kallad infarkt. Åderförkalkning i hjärnan kan också leda till en propp, vilket i sin tur kan leda till förlamning eller talstörningar, som antingen försvinner eller stannar permanent. Åderförkalkning i benen kan leda till "fönstertittarsjuka" (claudicatio intermittens), som kan sluta med kallbrand.

Varför får man hjärt- och kärlsjukdomar?


Förkalkning i pulsådrorna är den vanligaste orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar. Pulsådrornas uppgift är att förse kroppens vävnader med syre och näring.

Annons
Annons

Åderförkalkning medför en förträngning av blodkärlen, så att blodflödet försämras, vilket medför att de områden som berörs får för lite syre och näring. Det förkalkade kärlet går dessutom ofta sönder och blodet bildar små proppar vid förkalkningsstället.

Riskfaktorer

Alla människor får åderförkalkning. Det börjar i 20-årsåldern och ökar med stigande ålder. Men det finns ett antal kända riskfaktorer som medverkar till förvärrad åderförkalkning och leder till sjukdomar redan i tidig ålder:

 • Tobaksrökning
 • Om åderförkalkning finns i familjen.
 • Manligt kön
 • Diabetes, typ1 och typ2
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterolinnehåll i blodet
 • Övervikt, särskilt bukfetma
 • Stress
 • För lite motion

Hur märks åderförkalkning i hjärtats kranskärl?

Lätt åderförkalkning ger inga symptom. Vid svårare åderförkalkning kan man få smärtor i bröstet, kärlkramp. Om ett förkalkat område i ett av hjärtats kranskärl brister, kan det leda till en blodpropp i hjärtat. En typisk varningssignal är tryckande smärta i bröstet som kan stråla ut i vänster arm. Smärtan kommer oftast vid ansträngning, men kan även dyka upp under vila.

Annons
Annons

Hur märks åderförkalkning i hjärnans kärl?

Åderförkalkning i hjärnans kärl kan leda till blodpropp i hjärnan eller hjärnblödning (stroke), Symptom som nedsatt hjärnfunktion, svaghet eller talstörningar kan gå över inom ett dygn - och kallas då TIA (transitorisk ischemisk attack) - eller medföra permanent sviktande hjärnfunktion. Man kan också få sviktande sinnesfunktioner, till exempel minnesstörningar, av många små proppar (multiinfarkt demens).

Hur märks åderförkalkning i benens artärer?

Vid åderförkalkning i benens pulsådror kan man få "fönstertittarsjuka", eller claudicatio intermittens. När man rör på sig får man ont i benen, speciellt i vadmusklerna. Smärtorna försvinner efter 5-10 minuters vila. Svårare åderförkalkning kan medföra sår och eventuellt kallbrand i tår och fötter.

Hur ställer läkaren diagnosen?

Läkaren måste först höra vad patienten känner och har upplevt. Om symptomen kommer från hjärtat tar läkaren ett EKG (elektrokardiogram) och kan hänvisa till en specialist för ytterligare undersökning av hjärtat.

Även i de fall då det finns symptom på åderförkalkning i hjärnan eller i benen skickas patienten vidare till en specialist.

Vad kan man själv göra?

För att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar kan man kontrollera om man har någon av de ovan nämnda riskfaktorerna. Ju fler faktorer man har, desto större är risken för att utveckla åderförkalkning.

 • Sluta röka
 • Ät hälsosamt, fiberrikt, fettsnålt och varierat. Undvik mättade fettsyror.
 • Gå ner i vikt om du är överviktig.
 • Motionera - en halvtimmes promenad om dagen räcker långt.
 • Sköt din diabetes typ 1/typ 2 eller blodtrycksbehandling, om du lider av detta.

Framtidsutsikter

Bromsar man inte åderförkalkningen så snabbt som möjligt finns det risk att man utvecklar ovanstående sjukdomar.

Blodpropp i hjärtat, hjärnblödning eller blodpropp i hjärnan kan vara dödligt. Fönstertittarsjuka (claudicatio intermittens) kan resultera i kallbrand och i värsta fall måste man amputera foten eller benet.

Om man reducerar riskfaktorerna kan man bromsa sjukdomsförloppet väsentligt.

Goda råd

Kontakta läkare om du har symptom på åderförkalkning - han/hon kan hjälpa dig att hitta en behandling som passar just dig. Läkaren kan även avgöra om du behöver träffa en specialist.

Behandling som sätts in tidigt kan hindra sjukdomen från att utvecklas vidare.


Annons
Annons
Annons