Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cirkulation


Uppdaterad den: 2013-01-15

Annons

Det stora och det lilla kretsloppet

Blodet cirkulerar genom två separata system i kroppen till och från sin centrala pump, hjärtat. Genom det stora kretsloppet pumpar hjärtat ut friskt, syrerikt blod i kroppen. Syftet är att förse all vävnad i kroppen med näringsämnen och syre, samt att frakta bort avfallsämnen på vägen tillbaka till hjärtat. I det lilla kretsloppet, lungkretsloppet, pumpar hjärtat syrefattigt blod till lungorna, där blodet tillförs syre och gör sig av med koldioxid innan det återvänder till hjärtat och cykeln börjar om.

Annons
Annons

Artärer och vener

De artärer (pulsådror) som fraktar blod från hjärtat har tjocka, muskulära väggar som tål de blodtryckstoppar som uppstår varje gång hjärtat pumpar ut blod. Kroppspulsådern, aorta, har en inre diameter på cirka 30 mm. Den grenar ut sig i mindre artärer till tunna arterioler och slutligen till mikroskopiska kapillärer. Med sina tunna och porösa väggar gör kapillärerna det möjligt att byta näringsämnen och syre mot avfallsämnen mellan blodet och vävnaden ute i kroppen. Gradvis bildar kapillärerna små vener som smälter samman till flexibla vener med tunna väggar. Dessa skickar tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat.

Variation i cirkulationen

Blodet flyter inte med konstant hastighet i samtliga delar av kroppen. Hastigheten varierar efter behovet av blod i ett visst vävnadsområde på en bestämd tidpunkt. När du springer tillförs extra blod till benmusklerna på bekostnad av andra organ, till exempel bukorganen. Därför bör du inte motionera direkt efter en måltid eftersom matsmältningsorganen behöver och får mer blod under denna tidpunkt för att hjälpa matsmältningen. När du fryser rinner det mindre blod i blodådrorna nära de kalla hudpartierna, och mer blod rinner i de centrala blodådrorna för att du ska bevara värmen. Omvänt blir huden blodrik när du är överhettad.

Annons
Annons

Skador på blodkärlen

Cirkulationssystemet är mycket komplext och det kan kollapsa, inte bara om den centrala pumpen sviktar, utan också om det uppstår problem inne i blodådrorna. Det kan finnas en svaghet i artärväggen eller en stelhet i artären (på grund av ateroskleros) som gör det omöjligt för den att klara en blodtrycksstegring – blodådern spricker och skapar en allvarlig blödning. Blodproppar kan också bildas som täpper igen blodkärl och som kan skapa livshotande komplikationer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.