Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bröstsmärtor

Bröstsmärtor kan röra sig om allt från bagatellartade orsaker som matsmältningsbesvär och stress till allvarliga medicinska akutsituationer som hjärtinfarkt och blodpropp i lungorna.


Uppdaterad den: 2020-06-11

Annons

Vad är bröstsmärtor?

Bröstsmärtor är smärtor av alla slag som upplevs komma från bröstet. Bröstsmärtor kan uppstå vid en lång rad tillstånd. Det kan röra sig om allt från bagatellartade orsaker som matsmältningsbesvär och stress till allvarliga medicinska akutsituationer som hjärtattack och blodpropp i lungorna.

När någon uppsöker läkare för bröstsmärtor är det ofta på grund av rädsla att det rör sig om en allvarlig sjukdom som till exempel hjärtsjukdom. Väldigt många har någon gång haft bröstsmärtor. Men bara 5–10 % av dem som har bröstsmärtor kontaktar läkare. Av dessa är det endast hos mindre än hälften som smärtorna orsakas av sjukdomar i hjärtat, lungorna, luftvägarna eller mag-tarmsystemet.

Bröstsmärtor kan också bero på sjukdomar i muskel- och skelettsystemet och det är även vanligt att sådana smärtor förekommer till följd av ångest, depression eller belastningar av psykisk eller social art.

Annons
Annons

Orsaker

En lång rad sjukdomar och tillstånd kan ge bröstsmärtor:

  • Stress, ångest, spänningar. Detta är den allra vanligaste orsaken. Smärtorna beror på stram och öm muskulatur i bröstkorgen.
  • Hjärt-/kärlsjukdomar: Angina pectoris, inflammation i hjärtat, hjärtinfarkt och utbuktning på kroppspulsådern.
  • Lungsjukdomar som blodpropp i lungan och sammanfallen lunga.
  • Sjukdom i mag-/tarmsystemet: Magsår, gallsten och magsyraproblem.
  • Muskel- och skelettsjukdomar: Muskelsmärtor, smärtor i broskövergången på revben, diskbråck och frakturer (kotkompressionsfraktur).
  • Infektioner: Olika virusinfektioner, lunginflammation.

Hjärtinfarkt

Bröstsmärtor kan vara en reaktion på psykiska belastningar. Akuta ångesttillstånd åtföljs ofta av bröstsmärtor. Belastningar kan orsaka anspändhet som ger smärta från muskulaturen.

En hjärtinfarkt uppstår när en pulsåder (artär), som tillför syre till hjärtmuskeln, blir blockerad. En hjärtinfarkt orsakar vanligtvis bröstsmärtor som varar i mer än 15 minuter. Men en hjärtinfarkt kan också vara "tyst" och pågå utan symtom. Omkring hälften av de som får en hjärtinfarkt har förkänningar under några timmar, dagar eller veckor i förväg. Det vanligaste tecknet på en infarkt är återkommande bröstsmärtor som utlöses av fysisk ansträngning och som försvinner vid vila. Nedan är några vanliga tecken på hjärtinfarkt. Men kom ihåg att du inte behöver ha alla symtom, och att de kan komma och gå.

  • Obehaglig tryckande smärta mitt i bröstet som varar i mer än några få minuter.
  • Smärtan sprider sig till axlarna, halsen eller armarna.
  • Yrsel, svimningskänsla, svettningar, illamående, andfåddhet.
Annons
Annons

Diagnostik

En bra beskrivning av smärtorna är nödvändig för att kunna ställa en exakt diagnos. De olika tillstånden ger som regel karakteristiska smärtor som gör det möjligt att skilja mellan olika tillstånd. I de allra flesta fall kan man ställa en diagnos med stor säkerhet efter samtal med patienten och efter enkla undersökningar av hjärta, lungor, bröstkorg och mage.

I de flesta fall av bröstsmärtor är det inte nödvändigt med några kompletterande undersökningar för att finna orsaken till smärtorna. Vid misstanke om kärlkramp eller hjärtinfarkt behöver man ta ett EKG (elektrokardiogram). Röntgenundersökningar kan avslöja sjukdomar i lungor eller skelett om det finns misstanke om sådana orsaker.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.