Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Yngre rökare i riskzonen för hjärtinfarkt

Att rökning bäddar för hjärt-kärlsjukdomar är sedan tidigare välkänt, men inte hur risken ser ut mellan olika åldersgrupper. Nu visar nya fynd att rökare under 50 år verkar ha betydligt högre risk för en vanlig typ av hjärtinfarkt jämfört med jämnåriga icke-rökare.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-02

Annons

En omfattande brittisk observationsstudie, publicerad i tidskriften Heart, studerades en vanlig form av hjärtinfarkt som kallas STEMI. Resultaten visade att den relativa risken för STEMI-infarkter var tre gånger högre hos rökare jämfört med icke-rökare och forna rökare. Störst risk för att drabbas hade personer under 50 år – där den var 8,5 gånger högre jämfört med jämnåriga icke-rökare.

Yngre personer uppvisar sällan typiska riskfaktorer för hjärtinfarkter, såsom högt blodtryck eller högt kolesterol. Forskarna föreslår att rökning är den kraftfullaste riskfaktorn för STEMI-infarkter bland dessa personer, och att det borde göras starkare insatser för att yngre rökare ska fimpa för gott.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons