Vardagsmotion bra för hjärtat

En ny svensk studie visar att äldre personer som sysslar med stillasittande aktiviteter löper en högre risk att drabbas av en hjärtinfarkt eller stroke sent i livet, än de som är dagligt aktiva.

Publicerad den: 2013-10-30
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Vi såg att de som har en aktiv fritid, oberoende av om de tränar för övrigt, hade 30 procent lägre risk att inom drygt ett decennium, insjukna i någon hjärt- och kärlsjukdom. 30 procent är väldigt mycket, det är mer än vad man kan åstadkomma med medicin, säger Mai-Lis Hellénius, professor i allmänmedicin vid Karolinska Institutet, som har varit med och gjort studien, till Sveriges radio.

I studien, gjord av forskare vid Karolinska institutet och Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, har man mätt vardagsmotion hos över 4 000 kvinnor och män, från att de var 60 år och under tolv år framåt, och räknat bort orsakssamband som exempelvis rökning, nyttig kost eller hög utbildning.

Resultaten visar att vardagsmotion räcker för en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons

– I dag så lever ju svenska män och kvinnor till ungefär 80-års ålder så det handlar om att kunna vara frisk, ha en god livskvalitet i 20 år till och då har vardagsrörelse en stor betydelse, säger Hellénius.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Susanne Carlin Ekberg 2013-10-31 08:18 (7 år sen)

  Jag rekommenderar å det varmaste medicinsk Qi Gong för seniorer .som man börjar dagen med hemma man får energi styrka och blir glad.
  Jag delar gärna med mig en förevisning för den som är intresserad.
  Dessa enkla övningar har blivit min livsstil.
  Jag rekommenderar också Mats att bli medlem på sin ort i Hjärtföreningen
  de har säkert också denna form av livsstilsförbättrande åtgärder.
  Lycka till. Vi nätdoktorn får man höra av sig till mig.

 • Avatar Mats 2013-10-30 19:36 (7 år sen)

  Har haft en hjärtinfarkt 14 maj i år. Hade inte högt blodtryck eller hög vikt men hade i cirka 30 år ätit Sumatriptan mot migrän. Som kan varit bidragande orsak enligt läkare.
  Jag vet hur viktigt det är med motion men är efter hjärtinfarkt mycket trött och har ibland daglig oro. Har även rotkanalsstenos och svårt att gå långt. Hur ska jag kunna börja motionera?

 • Avatar Hans nyström 2013-10-30 18:44 (7 år sen)

  VAD är vardagsmotion....min<->max
  behöver hjärtat dunka?
  hans nyström 85år
  och utan medicin


Annons
Annons
Annons