Vanligt med hjärt- och kärlsjukdom efter stressreaktioner

Forskare har kartlagt kopplingen mellan reaktioner på stress och senare risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Resultatet visar att det finns ett starkt samband, och att risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom ökar med 64 procent under det första året efter stressdiagnosen, rapporterar Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-06-26
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Vanligt med hjärt- och kärlsjukdom efter stressreaktioner
Annons

De nya fynden bekräftar enligt forskarna tidigare resultat på området. Den stora skillnaden är att tidigare har kvinnor uteslutits från liknande studier, och endast män med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, har använts. 

Den aktuella studien har inkluderat både män och kvinnor och ett bredare spektrum av stressrelaterade diagnoser, bland annat akut stressreaktion och anpassningsstörning. Diagnoserna som inkluderades motsvaras av ICD10-koden F43. 

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Högre risk under första året

Totalt inkluderads data för 135 000 svenskar som fått en diagnos på sådan stressreaktion mellan åren 1987 till 2013. Forskarnas analys visade att 64 procent hade högre risk för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom under det första året efter sin stressdiagnos, jämfört med ålders- och könsmatchade personer som inte haft någon stressdiagnos.

Åren därefter var riskökningen lägre. Kartläggningen är den mest omfattande undersökningen som gjort hittills i ämnet. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/06/25/hjart-karlsjukdom-vanligare-efter-stressreaktioner/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-06-26 18:05 (2 år sen)

    Bra att kvinnor blitt inkuderade, har Prinz Methal angina, kvinnornas angina efter mycke långvarigt psykiskt stess och flere trauma. Samma symtom som Angina Pectoris och lika farligt, finns inte mycke litteratur om sjukdommen i Skaninavien, man får goola artikler från USA. Efter mycke tjat från mig skall jag nu få komma till spesialistvården, en kardiolog men jag har ringa hopp.
    Elisabeth